Wykonanie
15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×Od dawna zabierałam się za zrobienie Fal Dunaju, jednak jak to ze mną bywa zrobiłam je w swojej troszkę innej wersji.
Spodem stał się sernik
waniliowy, wierzchem krem budyniowy z
masłem i
czekolada, a środek wypełniło
czekoladowe ciasto z
wiśniami z
brandy. Całość tworzy pyszne połączenia, nam bardzo smakowało, jeszcze odrobina ciasta stoi w lodówce, podejrzewam, że niedługo zniknie na talerzach gości. Jeśli lubicie ciasta wielowarstwowe o bardzo bogatym smaku, spróbujcie je zrobić, zajmuje to chwilę czasu ale na pewno nie jest trudne.

Składniki:blaszka 20 x 35 cm
Ser:500 g
twarogu z
wanilią ( sernikowego)3
jaja4-5 łyżek
cukru pudruop.
cukru waniliowego ( 16 g )
budyń waniliowy (40 g)ciasto:3
jaja3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki2 1/2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
olejusłoik
Wiśni z
brandykrem:3 szklanki
mleka2 op. budyniu
waniliowego1 op.
cukru waniliowego ( 16 g )3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masłapolewa:100 g
czekolady min.60 %
kakao1/3 szklanki
mleka 3,2 % lub
śmietany kremówkiWykonanie:Krem : Z
mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z
cukrami. Budynie i
mąkę rozpuścić w odlanym
mleku.Chwilę przed zagotowaniem
mleka wlać
budyń, odstawić z ognia, rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Ponownie postawić na małym palniku, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń wystudzić.
Masło ubić, dodawać po łyżce budyniu. Krem odstawić do lodówki.
Ser : 2
żółtka utrzeć na puch z
cukrami. Dodać
budyń, zmiksować i po łyżce dodawać
ser.Dwa
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną masę.Trzecie
jajo wbić do masy serowej, wymieszać łyżką, po czym delikatnie połączyć z pianą.Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 170 stopniach przez 20 minut.

W tym czasie przygotować ciasto
czekoladowe:
Jaja wbić do miski. Dodać do nich
cukier i ubić aż będą jasne i puszyste.
Mąkę przesiać z
kakao i proszkiem.Do jaj , ubijając dodać
olej oraz przesianą
mąkę. Zmiksować tylko do połączenia składników i wylać na podpieczony spód.

Na cieście ułożyć osączone
wiśnie.

Włożyć do pieca na kolejne 35 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić ciasto.*Polewa :
Mleko zagotować. Dodać do niego połamaną
czekoladę, rozpuścić.Składanie:Ciasto nasączyć
likierem z
wiśni.Wyłożyć na nie krem budyniowy i wyrównać.Ciasto oblać polewą, widelcem zrobić wzorek fali – przeciągając go w górę i dół od krótszych
boków blachy.Obsypać
płatkami migdałów.Odstawić do stężenia – około 2 godzin.Smacznego!

Takie ciasto będzie idealne na większe rodzinne uroczystości.Przygotowywanie ciasta polecam zacząć od wykonania budyniu, stygnie najdłużej.Mieszajcie go dokładnie, często zestawiając go z ognia. Taki krem łatwo „łapie ” grudki.Możecie użyć też mrożonych
wiśni (300-400 g) i nasączyć je w
alkoholu.A jeśli użyjecie dwóch słoików
wiśni w
brandy – ciasto będzie jeszcze lepsze.Powiązane notki:Wuzetka ( W-Z) z kremem
cytrynowymBiszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortówSernik
waniliowy z polewą na WielkanocKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką