ßßß Cookit - przepis na Tort

Tort

nazwa

Wykonanie

Tort ..i jak to u mnie czasem bywa..zapomniałam zrobić zdjęcia z całego tortu..a po urodzinach córki został tylko kawałek...ale to chyba znaczy, że torcik gościom córki smakował.. Składniki na 1 biszkopt
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do biszkoptów:
2 łyżki kakao
odrobina zielonego barwnika
Masa do przekładania:
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki miękkiego masła
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Podobnie upiec biszkopty z dodatkiem kakao i barwnika. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 3/4 części mleka. Całkowicie ostudzić. Masło ucierać mikserem z łyżką cukru pudru, a potem partiami dodawać budyń cały czas miksując. Później dodać łyżkę mleka i ekstrakt waniliowy .Biszkopty [ ja przekroiłam na połowę] nasączyć , przekładać masą i dżemem.Dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/03/1232tort.html