Ser:

nazwa

Wykonanie

15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×
Od dawna zabierałam się za zrobienie Fal Dunaju, jednak jak to ze mną bywa zrobiłam je w swojej troszkę innej wersji. Spodem stał się sernik waniliowy, wierzchem krem budyniowy z masłem i czekolada, a środek wypełniło czekoladowe ciasto z wiśniami z brandy. Całość tworzy pyszne połączenia, nam bardzo smakowało, jeszcze odrobina ciasta stoi w lodówce, podejrzewam, że niedługo zniknie na talerzach gości. Jeśli lubicie ciasta wielowarstwowe o bardzo bogatym smaku, spróbujcie je zrobić, zajmuje to chwilę czasu ale na pewno nie jest trudne.
Składniki:
blaszka 20 x 35 cm
Ser:
500 g twarogu z wanilią ( sernikowego)
3 jaja
4-5 łyżek cukru pudru
op. cukru waniliowego ( 16 g )
budyń waniliowy (40 g)
ciasto:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
słoik Wiśni z brandy
krem:
3 szklanki mleka
2 op. budyniu waniliowego
1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
polewa:
100 g czekolady min.60 % kakao
1/3 szklanki mleka 3,2 % lub śmietany kremówki
Wykonanie:
Krem : Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrami. Budynie i mąkę rozpuścić w odlanym mleku.
Chwilę przed zagotowaniem mleka wlać budyń, odstawić z ognia, rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Ponownie postawić na małym palniku, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić.
Masło ubić, dodawać po łyżce budyniu. Krem odstawić do lodówki.
Ser : 2 żółtka utrzeć na puch z cukrami. Dodać budyń, zmiksować i po łyżce dodawać ser.
Dwa białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Trzecie jajo wbić do masy serowej, wymieszać łyżką, po czym delikatnie połączyć z pianą.
Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 170 stopniach przez 20 minut.
W tym czasie przygotować ciasto czekoladowe:
Jaja wbić do miski. Dodać do nich cukier i ubić aż będą jasne i puszyste.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem.
Do jaj , ubijając dodać olej oraz przesianą mąkę. Zmiksować tylko do połączenia składników i wylać na podpieczony spód.
Na cieście ułożyć osączone wiśnie.
Włożyć do pieca na kolejne 35 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić ciasto.
*
Polewa : Mleko zagotować. Dodać do niego połamaną czekoladę, rozpuścić.
Składanie:
Ciasto nasączyć likierem z wiśni.
Wyłożyć na nie krem budyniowy i wyrównać.
Ciasto oblać polewą, widelcem zrobić wzorek fali – przeciągając go w górę i dół od krótszych boków blachy.
Obsypać płatkami migdałów.
Odstawić do stężenia – około 2 godzin.
Smacznego!
Takie ciasto będzie idealne na większe rodzinne uroczystości.
Przygotowywanie ciasta polecam zacząć od wykonania budyniu, stygnie najdłużej.
Mieszajcie go dokładnie, często zestawiając go z ognia. Taki krem łatwo „łapie ” grudki.
Możecie użyć też mrożonych wiśni (300-400 g) i nasączyć je w alkoholu.
A jeśli użyjecie dwóch słoików wiśni w brandy – ciasto będzie jeszcze lepsze.
Powiązane notki:
Wuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowym
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/27/ciasto-serowo-czekoladowe-z-kremem-ala-fale-dunaju