Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Grażka zachęciła mnie do drugiego podejścia do
faworków, bardziej klasycznego, z kwaśnym
jogurtem. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu, tak jak nam.
Faworki przygotowuje się bardzo szybko, co więcej można się przy tym niesamowicie ubawićW mojej subiektywnej opinii to najlepsze jakie kiedykolwiek
jadłam, te w dzieciństwie smakowały tak samo. Smacznego!
Składniki:1 1/3 szklanki
mąki wrocławskiej lub tortowej + do podsypania150 g kremowego tłustego (3,5-4% )
jogurtu naturalnego lub
śmietany ( 10 – 12% )2
żółtkałyżka
cukru z
wanilią ( 10 g )łyżka
smalcułyżka
octuszczypta
solitłuszcz do smażenia (
smalec,
olej rzepakowy)
cukier puderPrzygotowanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, po czym dodać
jogurt ( oba powinny
mieć podobną temperaturę – zimne lub ciepłe).
Mąkę przesiać dodać do niej
sól,
smalec i
ocet.Wlać do niej masę jajeczną wyrobić, mocno ugniatając.Proponuję tłuc ciasto wałkiem lub uderzać nim o stolnicę lub blat.Dzięki dodatkowi
smalcu i mocnemu wyrabianiu ciasto będzie kruche i delikatne.Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.Cieniutko wałkujemy, dzielimy na paski 2×6 cm lub 3×7 cm, nacinamy w środku, przewlekamy jedną stronę i odkładamy.
Faworki smażymy na mocno rozgrzanym, 170-180 stopni ,
oleju lub
smalcu.Temperaturę możemy sprawdzić
chlebem – jeśli kawałeczek wrzucony na tłuszcz skwierczy i wypływa, tzn. że jest odpowiednia.Przestudzone obsypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Smacznego!!
Powiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane