ßßß Cookit - przepis na Faworki – chrust jogurtowy

Faworki – chrust jogurtowy

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Grażka zachęciła mnie do drugiego podejścia do faworków, bardziej klasycznego, z kwaśnym jogurtem. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu, tak jak nam. Faworki przygotowuje się bardzo szybko, co więcej można się przy tym niesamowicie ubawić
W mojej subiektywnej opinii to najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, te w dzieciństwie smakowały tak samo. Smacznego!
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej + do podsypania
150 g kremowego tłustego (3,5-4% ) jogurtu naturalnego lub śmietany ( 10 – 12% )
2 żółtka
łyżka cukru z wanilią ( 10 g )
łyżka smalcu
łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( smalec, olej rzepakowy)
cukier puder
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać jogurt ( oba powinny mieć podobną temperaturę – zimne lub ciepłe).
Mąkę przesiać dodać do niej sól, smalec i ocet.
Wlać do niej masę jajeczną wyrobić, mocno ugniatając.
Proponuję tłuc ciasto wałkiem lub uderzać nim o stolnicę lub blat.
Dzięki dodatkowi smalcu i mocnemu wyrabianiu ciasto będzie kruche i delikatne.
Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
Cieniutko wałkujemy, dzielimy na paski 2×6 cm lub 3×7 cm, nacinamy w środku, przewlekamy jedną stronę i odkładamy.
Faworki smażymy na mocno rozgrzanym, 170-180 stopni , oleju lub smalcu.
Temperaturę możemy sprawdzić chlebem – jeśli kawałeczek wrzucony na tłuszcz skwierczy i wypływa, tzn. że jest odpowiednia.
Przestudzone obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!!
Powiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)
Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )
Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/07/faworki-chrust-jogurtowy