Wykonanie
Kruche, chrupiące i słodkie . Z milionem bąbelków...
Faworki to jedna z najpyszniejszych słodkości jaką znam. Cała filozofia ich przygotowania opiera się na porządnym ubiciu ciasta i rozwałkowania go bardzo cienko. Po takim wysiłku, można (a nawet trzeba ;) pozwolić sobie na odrobinę przyjemności...
Składniki:300 g
mąki4
żółtka z dużych
jajek1 1/2 łyżki
cukru1/2 łyżki domowego
cukru waniliowego120-150 ml
śmietany 12 %1 łyżka
spirytusu (lub
octu)szczypta
soli1 litr
oleju (do smażenia)3-4 łyżki
cukru pudru (do posypania)
Mąkę przesiać. Dodać
cukier,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Wymieszać. Dodać
żółtka,
spirytus oraz
śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki . Z a pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec.
Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć
faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać
cukrem pudrem. Smacznego.Rady:* S k ładniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej* Jeśli wolicie bardziej słodkie
faworki możecie dodać więcej
cukru*
Faworki można usmażyć według uznania na
oleju lub
smalcu* Dla urozmaicenia smaku
faworki można posypać
cukrem pudrem z dodatkiem
wanilii.* do obracania i wyci ą gania
faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.