ßßß Cookit - przepis na Faworki (chrust) z milionem bąbelków...

Faworki (chrust) z milionem bąbelków...

nazwa

Wykonanie

Kruche, chrupiące i słodkie . Z milionem bąbelków...Faworki to jedna z najpyszniejszych słodkości jaką znam. Cała filozofia ich przygotowania opiera się na porządnym ubiciu ciasta i rozwałkowania go bardzo cienko. Po takim wysiłku, można (a nawet trzeba ;) pozwolić sobie na odrobinę przyjemności...
Składniki:
300 g mąki
4 żółtka z dużych jajek
1 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
120-150 ml śmietany 12 %
1 łyżka spirytusu (lub octu)
szczypta soli
1 litr oleju (do smażenia)
3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki . Z a pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Rady:
* S k ładniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
* Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru
* Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu
* Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
* do obracania i wyci ą gania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/02/faworki-chrust-z-milionem-babelkow.html