Wykonanie
Faworki bardzo dobre są jako przekąska np. do ulubionego filmu :) Zawsze znikają w mgnieniu oka :)Co potrzeba ?
mąka pszenna ( 2 i pół szklanki)5
żółtek1 łyżka
octu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru3/4 szklanki kwaśnej
śmietany (18%)
olej rzepakowycukier puderDo dzieła :
Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
ocet,
żółtka i
śmietanę. Wyrobić dobrze ciasto.Następnie trzeba je odpowiednio napowietrzyć. W tym celu ''bijemy je'' wałkiem, zagniatamy kulę i ponownie ''bijemy wałkiem'' i tak przez ok 10 min. Odłożyć na 10 min.Następnie ciasto rozwałkować i pokroić w paski ( rozmiar zależy od własnych upodobań). Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.Smażymy w głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu.Następnie odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !