ßßß
Faworki bardzo dobre są jako przekąska np. do ulubionego filmu :) Zawsze znikają w mgnieniu oka :)Co potrzeba ?mąka pszenna ( 2 i pół szklanki)5 żółtek1 łyżka octu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)olej rzepakowycukier puderDo dzieła :Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać ocet, żółtka i śmietanę. Wyrobić dobrze ciasto.Następnie trzeba je odpowiednio napowietrzyć. W tym celu ''bijemy je'' wałkiem, zagniatamy kulę i ponownie ''bijemy wałkiem'' i tak przez ok 10 min. Odłożyć na 10 min.Następnie ciasto rozwałkować i pokroić w paski ( rozmiar zależy od własnych upodobań). Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.Smażymy w głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu.Następnie odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego !