ßßß Cookit - przepis na Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

nazwa

Wykonanie

Faworki bardzo dobre są jako przekąska np. do ulubionego filmu :) Zawsze znikają w mgnieniu oka :)
Co potrzeba ?
mąka pszenna ( 2 i pół szklanki)
5 żółtek
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
olej rzepakowy
cukier puder
Do dzieła :
Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać ocet, żółtka i śmietanę. Wyrobić dobrze ciasto.
Następnie trzeba je odpowiednio napowietrzyć. W tym celu ''bijemy je'' wałkiem, zagniatamy kulę i ponownie ''bijemy wałkiem'' i tak przez ok 10 min. Odłożyć na 10 min.
Następnie ciasto rozwałkować i pokroić w paski ( rozmiar zależy od własnych upodobań). Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.
Smażymy w głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu.
Następnie odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Źródło:http://perfectflavours.blogspot.com/2015/03/faworki-chrust.html