Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Już za tydzień święta, natchniona świąteczną aurą postanowiłam upiec coś na choinkę i do dekoracji domu, nie przewidziałam jednak, że sporo z moich
ciasteczek może w tajemniczych okolicznościach się zdematerialozować, ale cóż… święta to czas magiczny i tajemniczy :).

Składniki na ok 30 sztuk:100 g
mąki pełnoziarnistej graham 1850150 g
mąki tortowej4 łyżki
cukru kryształu1
jajo3 łyżki gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia16 g
cukru z
wanilią ( lub wanilinowego)70 g
masła50 g
margaryny1 łyżka
miodu1 1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki gałki mielonej1/2 łyżeczki mielonego
kardamonulukier królewski

Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą ,
cukrem i
proszkiem do pieczenia.Dodajemy zimne pokrojone tłuszcze,które rozdrabniamy z
mąką tak aby powstały małe okruszki.Wraz z
jajem,
miodem i
śmietaną wyrabiamy w gładkie ciasto.
Przyprawy mieszamy w miseczce po czym zagniatamy je z
ciastem w gładką masę.Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub w zamrażarce przez 30-40 minut, zależy ile mamy czasu. Im dłużej leżakuje tym jest lepsze i bardziej kruche po upieczeniu.Wałkujemy je obsypując
mąką od ok 5-7 mm po czym wycinamy foremkami ulubione kszatałty, w ciasteczkach możemy porobić patyczkiem do szaszłyków otworki, dzięki temu będziemy mogli przewlec przez nie
nitki i powiesić na choince.Pieczemy w gorącym piekarniku (190-200 stopni) przez 10 minut, studzimy na kratce, jeśli otworki zniknęły w trakcie pieczenia, pod wpływem rozrostu ciasta, gorące możemy podziurkować ponownie.Dekorujemy lukrem, który możemy zabarwić.Jak już
pisałam moje
ciasteczka miały być świąteczną pachnącą ozdobą, jednak zostały podjedzone do „kakałka ”no cóż, polukrowałam to co mi zostawili…Smacznego i wesołych świąt!A tak poza tym przypominam o świątecznymK O N K U R S I EPowiązane notki:Dwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskimEkspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i
suszoną śliwkąKruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczu