Wykonanie
Kolejne wspólne gotowanie z Jolą, tym razem dołączyły do nas dzieci. Wybrałyśmy
ciasteczka z przepisu Marthy Steward . Są przepyszne, kruche i bardzo maślane. Jolu dziękuję za kolejne przemiłe pieczenie i do następnego razu.
Składniki4 filiżanki przesianej
mąki , plus więcej do podsypywania1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli225 g
masła, w temperaturze pokojowej2 filiżanki
cukru2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegolukier do dekoracjiWykonanie:Przesiej
mąkę, proszek i
sól do miski. Utrzyj w mikserze
masło z
cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Zmniejsz prędkość do średniej, dodaj
jajka i
wanilię. Zmniejsz moc miksera na najmniejszą i stopniowo dodawaj
mąkę. Podziel ciasto na 2 kawałki.
Owiń w folię i schładzaj w lodówce przez minimum godzinę, albo przez noc.Jeśli robimy
ciasteczka na patyczkach, układamy 4 patyki w jednym rzędzie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ostre końcówki układamy naprzemiennie. Rozkładamy w ten sposób patyczki na całej blaszce.Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni. Wyjmujemy jedną porcję ciasta z lodówki i pozwalamy jest ocieplić się w temperaturze pokojowej przez około 10 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na omączonej powierzchni na grubość około 1 cm. Wycinamy kształty. Przekładamy na przygotowaną blaszkę do pieczenia. Jeśli używamy patyczków, układamy wzorki naprzemiennie na patyczkach (ja moje nadziałam). (
Marta Steward pisze, żeby włożyć
ciasteczka na 15 minut do lodówki, aż stwardnieją, ja tego nie robiłam).Piec partiami, przez 15-18 minut, przemieniając strony w połowie pieczenia. Brzegi
ciasteczek powinny się zezłocić. Studzimy na blaszce.
Ciasteczka dekorujemy lukrem według uznania.
/wydrukuj przepis/