Wykonanie
Dzisiaj 3 maja, a z tej okazji – biało-czerwone
ciasteczka. Miały być urocze zawijaski, ale wyszło jak wyszło i są marmurkowe serduszka :) W składzie znajdziecie najprostsze produkty, które na pewno macie w domu. Nie są oszałamiająco słodkie, miło je pochrupać :) spróbujcie!MARMURKOWE
CUKROWE CIASTECZKASkładniki (na około 40
ciastek):2 szklanki
mąki (320g)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli230g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru (180g)2
jajkabarwnik spożywczy – ja użyłam czerwonego w żelu, ale inne też się nadadzą
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę, wymieszać z
jajkami. Stopniowo dodawać suche składniki i ekstrakt. Kiedy powstanie gładkie ciasto, podzielić je i połowę wymieszać z barwnikiem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.Oba kawałki ciasta połączyć mieszając tak, aby nie połączyć kolorów do końca. Rozwałkować na grubość ¼ - ½ cm i wyciąć dowolne kształty. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut (zależnie od grubości ciasta :)), po ostudzeniu trochę stwardnieją.Przepis stąd: http://salttree.net/2011/12/delightful-soft-sugar-cookies.html/