ßßß
Składniki na 4 blachy ciastek:400 g mąki tortowej100 g cukru kryształu1 duże żółtko3 łyżki gęstej śmietany1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g margaryny16 g cukru z wanilią (op.)lukier królewski do dekoracjiszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtko i śmietanę, wyrabiamy ciasto.Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy aż do połączenia, myślę, że właśnie ten proces nadaje im tego charakterystycznego smaku.Oba ciasta foliujemy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej jednak aby spędziły tam noc.Wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy ulubione kształty. Najlepiej z obu kolorów inne.Pieczemy je na papierze w temp. 180 stopni, do 10 minut.Studzimy na kratce.Dekorujemy !
Smacznego!Tak przygotowane ciasteczka będą idealne na prezent, są pyszne, śliczne i łatwe do zrobienia, a co do dekoracji to będziecie mieli z tym nie lada frajdęja się ubawiłamA wraz z kruchymi ciasteczkami cytrynowymi mogą stworzyć wspaniały upominek
więcej na ten temat już jutroPowiązane notki:Kruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentPraktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkoweSłodki podwieczorek Pancakes kakaowe z orzechami i musem z fasoli