Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Razem z kruchymi cytrynowymi
ciasteczkami, piekłam właśnie te, dwusmakowe, z przepisu mojej ukochanej cioci i
powiem Wam, że jest to smak mojego dzieciństwa. Dopiero kilka dni temu udało mi się dostać przepis. Są więc na naszym
stole, a ja dzielę się nimi z
Wami. Te
ciasteczka są wspaniałe, kruche delikatne, leciutkie… Pachną tak samo jak kiedyś, gdy byłam dzieckiem, niesamowite uczucie, gdy dzięki staremu przepisowi cofnąć się o 15 lat wstecz

Składniki na 4 blachy
ciastek:400 g
mąki tortowej100 g
cukru kryształu1 duże
żółtko3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
margaryny16 g
cukru z
wanilią (op.)
lukier królewski do dekoracjiszczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z
cukrami, proszkiem i
solą.Dodajemy posiekaną zimną
margarynę,
żółtko i
śmietanę, wyrabiamy ciasto.Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy
kakao, ponownie wyrabiamy aż do połączenia, myślę, że właśnie ten proces nadaje im tego charakterystycznego smaku.Oba ciasta foliujemy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej jednak aby spędziły tam noc.Wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy ulubione kształty. Najlepiej z obu kolorów inne.Pieczemy je na papierze w temp. 180 stopni, do 10 minut.Studzimy na kratce.Dekorujemy !

Smacznego!Tak przygotowane
ciasteczka będą idealne na prezent, są pyszne, śliczne i łatwe do zrobienia, a co do dekoracji to będziecie
mieli z tym nie lada frajdęja się ubawiłamA wraz z kruchymi
ciasteczkami cytrynowymi mogą stworzyć wspaniały upominek

więcej na ten temat już jutroPowiązane notki:Kruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentPraktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!Świąteczne kruche korzenne ciasto
bananowo-
jabłkoweSłodki podwieczorek Pancakes
kakaowe z
orzechami i musem z
fasoli