Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Fasolka po bretońsku - ...Paparajote - Designerskie ... »Jesień za oknem czasem słoneczko zaświeci , lecz przeważanie szaro ponuro , pada wrrr pogoda okropna. Postanowiłam troszkę rozweselić moich smakoszy i upiekłam jabłecznik z
bezą . Pyszny , wręcz obłędny smak . Rodzina zadowolona , ja z resztą też .Składniki na ciasto kruche:4
żółtka1.1/2 szklanki
mąki tortowej1.1/2 szklanki
mąki kukurydzianejszczypta
soli250 g
margaryny1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaFarsz:
jabłka 1 kg
cukier 100 g
Beza:4
białka150
cukruWykonanie ciasta kruchego :Do misy wsypujemy składniki suche,
mąka tortowa ,
maka kukurydziana ,
cukier ,
proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy
żółtka i dodajemy pokrojoną drobno
margarynę . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.Wykonanie farszu:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z
cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości.Wykonanie
bezy:Ubijamy
białka ze szczypta
soli w trakcie ubijania dodajemy
cukier.
Beza ma być błyszcząca i sztywna . Wykładamy ubitą
beze na
jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.
wtorek, 10 listopada 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter