ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami mojej mamy :-)

Ciasto z jabłkami mojej mamy :-)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam to ciasto, dla mnie jest to najlepsza szarlotka na całym świecie, ale ja jestem stronnicza, bo chodzi o moją mamę :-) przez lata było modyfikowane, uległo całkowitej metamorfozie takie jak jest teraz jest poprostu doskonałe....
Składniki:
foremka aluminiowa 23 , 5 na 36cm
papier do wypieków
Ciasto:
3 szklanki mąki
5-6 żółtek (białka będą nam potrzebne do przygotowania piany na wierzch ciasta)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
200g margaryny
50g smalcu wieprzowego
50g masła (82% tłuszczu)
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka (ok. 750g) tym razem była to szara reneta
2/3 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki cukru
Piana z białek:
5 lub 6 białek (jak małe to 6 jak duże to 5)
szczypta soli
ok. 1 szklanki cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od jabłek (szarą renetę trzeba obrać ze skórki),gniazda usuwamy kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z niewielką ilością wody aż zaczną się rozpadać, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części, większą i mniejszą, zaczynamy od włożenia mniejszej do zamrażarki na około 15 minut, z większej ilości robimy spód, ciasto rozkładamy na dnie formy (wyścielonej papierem), następnie masę jabłkową mieszamy z bułką tartą i wykładamy na spód. Teraz czas na pianę, ubijamy ją z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera aż będzie sztywna, wykładamy na masę jabłkową, wyciągamy z zamrażarki ciasto (wsadziliśmy je tam aby łatwiej nam się kruszyło), dzielimy na drobne kawałki i rozsypujemy na wierzchu ( całe ciasto można też posypać wiórkami kokosowymi, ale to już rzecz gustu). Ciacho wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 minut ( ciut dłużej jeśli wierzch nie będzie zarumieniony ale to max 7 minut) można jeść ciepłe ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień choć u nas niestety rzadko się zdarza żeby tyle wytrzymało i nie zniknęło......
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/10/ciasto-z-jabkami-mojej-mamy_7.html