Wykonanie
Tradycyjna kruszonka z mała modyfikacją. Mój jabłecznik zamiast kruszonki na wierzchu ma pianę z ubitych
białek, na których wytwarza się słodka rosa.Polecam. Smaczna i cieszy oko.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanka
cukru pudru1 1/2 kostki zimnego
masła6 sporych
żółtekłyżka
smalcuNadzienie :
jabłka ze słoika,Składniki na piankę:6
białekszczypta
soli1szklank
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Łączę ze sobą
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
masło, i
żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta. Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne
przetwory). Posypuję
cynamonem. Na jabłuszka wykładam pozostałą, mniejszą część ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 min. Po tym czasie ubijam pianę z
białek i ze szklanką
cukru -
cukier dodaję stopniowo. Wykładam pianę na gorące ciasto i wstawiam jeszcze na 10-15 min do pieczenia. Po wybraniu z piekarnika po pewnym czasie wytwarzają się kropelki rosy :)Smacznego. Qulinarna Ania