Wykonanie
Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanka
cukru pudru1 1/2 kostki zimnego
masła6 sporych
żółtekłyżka
smalcuNadzienie :
jabłka ze słoika,Składniki na piankę:6
białekszczypta
soli1szklank
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Łączę ze sobą
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
masło, i
żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta.Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne
przetwory). posypuję
cynamonem Ubijam szybciutko
białka, miksuję je ze szczyptą
soli. Kiedy piana będzie sztywna dodaję po troszeczku , stopniowo
cukier, na koniec
mąka ziemniaczana.
Białka wykładam na jabłuszka, a na masę
białkową ucieram pozostałą, mniejszą część ciasta.Piec około godziny do zarumienienia wierzchu cista,Smacznego
,,,polecam również jabłecznik z rosą... pychotaSmacznego. Qulinarna Ania