ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- połowa dużego słoika musu jabłkowego
- ½ szklanki cukru
- 4 białka
Przygotowanie:
Do mąki dodać żółtka, margarynę, sól, cukier, proszek do pieczenia, zagnieść wszystko w jednolitą całość.
Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Białka ubić z cukrem, następnie dodać do musu jabłkowego i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 24 x 40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blaszki zetrzeć na tarce połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C ok. 60 minut.
Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2013/01/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html