Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto.Składniki:1,5 kg jabłek1 szklanka cukru4 białka1 kisiel cytrynowyszczypta soli3 szklanki mąki4 żółtka1 margaryna2 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy.Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!