Wykonanie
Beskidy utonęły pod warstwą białego puchu, a wirujące w powietrzu tumany śniegowego puchu przesłoniły świat. Okutani w ciepłe kurtki, wysokie buty, szale i rękawiczki brnęliśmy przez zamieć z koszyczkiem ciepłego ciasta. Niczym Czerwone kapturki w baśni o Królowej Śniegu. Na szczęście wilka prowadziliśmy na smyczy...

Ciasto:4 szklanki
mąki krupczatki1,5 szklanki
cukru200g
masła2jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliSer:500g niemielonego pełnotłustego
twarogu4
żółtka1 szklanka
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyskórka starta z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoCiasto:Z
mąki,
cukru i
proszku do pieczenia usypać kopczyk, w sam środek wbić
jaja, wkroić plastry
masła, dodać ekstrakt z
wanilii i szczyptę
soli. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3-4mm. przełożyć na dużą blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.
Ser:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce
twarogu,
śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z
wanilii. Gładką masę
serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę
sera układamy "skubane" kawałki ciasta.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.Smacznego!!