ßßß
Ciasto:4 szklanki mąki krupczatki1,5 szklanki cukru200g masła2jaja1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliSer:500g niemielonego pełnotłustego twarogu4 żółtka1 szklanka cukru2 łyżki kwaśnej śmietanyskórka starta z 1 cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoCiasto:Z mąki, cukru i proszku do pieczenia usypać kopczyk, w sam środek wbić jaja, wkroić plastry masła, dodać ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3-4mm. przełożyć na dużą blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.Ser:Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera układamy "skubane" kawałki ciasta.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.Smacznego!!