ßßß
CIASTO:szklanka mąki pełnoziarnistejszklanka mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka cynamonu125 g margaryny1/5 łyżeczki soli1 duże jajo (klasy O)SER:1 kg dobrego sera twarogowego (100% sera bez dodatków) 3 krotnie mielonego3/4 szklanki cukru2 kisiele cytrynowe32 g cukru z waniliąolejek rumowy 8 ml100 g masła5 dużych jaj ( klasy O) ( 8 M, 7 L)1/3 szklanki rodzynek1/2 szklanki wrzątku lub ciepłej wody pół na pół z rumem lub wódką ( w wersji dla dorosłych)1/5 łyżeczki soliPrzygotowanie:Ciasto:Mąki wymieszać ze sobą, proszkiem, solą i cynamonem.Dodać posiekaną margarynę, rozdrobnić i dodać jajo.Wyrobić szybko kruche ciasto, po czym włożyć je do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 30 minut, zależy ile mamy czasuSer:Rodzynki zalać wrzątkiem z 1/2 olejku rumowego. Odstawić.Z 4 jajek białka oddzielić od żółtek.Białka włożyć do lodówki.Żółtka utrzeć mikserem z cukrami na pulchną masę, ucierać aż do rozpuszczenia cukru, ok 15 minut, to na prawdę dużo daje w strukturze gotowego ciasta. Jeśli nam się śpieszy użyjmy drobnego cukru do wypieków.Masło osobno utrzeć do białości, dodać resztę olejku. Można to robić szpatułkami od miksera( nie wiem jak to inaczej nazwać) nie musimy ich myć przy zmianie produktu ubijanego.Do żółtek dodać masło, stopniowo, cały czas ubijając mikserem, po czym wsypać kisiele i ubijać jeszcze 5 minut.Do masy stopniowo dodawać ser, miksując, na mniejszych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników.Dodać odsączone rodzynki.Do sera wbić ostatnie jajko i dokładnie wymieszać łyżką.Ciasto rozwałkować na 5 mm i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia.Białka wyciągnąć z lodówki i czystymi pałeczkami ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, trwa to ok 5 minut.Dodać białka do masy w kilku turach, łączyć masy drewnianą łyżką, ostrożnie aby nie zniszczyć struktury piany.Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu.Po tym czasie zostawić go w piecu do ostudzenia, po ok 40 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika.Dekorujemy wg własnego pomysłu, polewą lukrem lub napisem z kremu maślanego i pomarańczami jak u mnieSmacznegotaki sernik na pewno Wam posmakuje, ja uważam,że jest bardzo świąteczny, lekki jak śnieżeka teraz więcej zdjęć!
sernik w całości
zgłoszony do konkursu
i w piramidcePowiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką