Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Szaleję, za domowym
pieczywem, uwielbiam cieplutkie słodkie bułeczki, oczywiście te zdrowe bez zbędnych sztucznych dodatków, a moja bułeczkowa wyobraźnia zapełniona jest
bułko-pomysłami. Dziś piernikowe z nutką
pomarańczy, w oczekiwaniu na święta i mikołajki.Specjalnie dla Moniki, której bardzo smakowały, Wy też ich spróbujcie, są wyjątkowo proste w przygotowaniu
Składniki na ok 9-10 sztuk220 g
mąki pszennej, np. tortowej lub wrocławskiejłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody*1 łyżeczka
octu winnego*120 ml
soku pomarańczowego70 ml
jogurtu naturalnego min.1,5 % tł.2 łyżki
cukru ( u mnie brązowy)1 łyżeczka z górką
przyprawy do piernikówszczypta
soliJeśli nie mamy
sody i
octu – dajemy 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
soda dobrze reaguje z kwasem, dzięki
czemu możemy ograniczyć użycie proszku, jeśli np. źle go tolerujemy.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Mąkę mieszamy z
przyprawą,
cukrem (może być zwykły biały) i
sodą, na jej wierzch wsypujemy proszek i
sodę, zalewamy
octem. Mieszamy.Po czym wlewamy
soki i
jogurt. Wyrabiamy, masy łączą się praktycznie od razu.Formujemy prostokąt, po czym koimy go na 5 kwadratów, a je na trójkąty prostokątne lub bezpośrednio na rożki tak jak ja. Układamy na blasze z papierem i pieczemy 15 minut,Upieczone bułeczki od razu wyciągamy z pieca.Smacznego!
przed upieczeniem
jako , że na blaszce było jeszcze miejsce to upiekłam też bułeczki
kokosowe, przepis niebawem
a tutaj przerwana bułeczki, w środku są puszyste i delikatne.Smacznego!Powiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemDyniowo daktylowe bułeczki scones bez
cukruEkspresowe Ziemniaczano –
czekoladowe bułeczki sconesZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
papryką