Wykonanie
Już za kilka dni Tłusty Czwartek. Postanowiłam pokazać propozycję dla tych, którzy nie przepadają za prawdziwymi pączkami. Te muffinki nie smakują jak muffinki, chociaż nie smakują jak pączki. Wydaje mi się, że są gdzieś w połowie
drogi. Niezwykle miękkie, delikatne. Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, ale ja nieco zmodyfikowałam ilość składników, bo według mnie oryginale było zbyt suche (przynajmniej na etapie wyrabiania).
Składniki (na ok. 10 sztuk):90 ml
oleju250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika90 g
jogurtu naturalnego210 g puree z dyni80 g
cukru1
jajkook 10 łyżeczek nutelli, lub innego
kremu czekoladowegoPosypka:1/4 filiżanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu (lub
przyprawy do piernika)8-10 łyżek
masłaWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Mąkę, proszek i
sodę przesiać do miski. Dodać
cukier,
sól i
przyprawę. Wymieszać. W drugiej misce połączyć puree z dyni,
jajko,
olej i
jogurt. Połączyć zawartość dwóch misek i wymieszać tylko do połączenia składników.Przygotować foremki muffinkowe (ja użyłam silikonowych). Wyłożyć po 1 sporej łyżce ciasta do każdej foremki. Następnie nałożyć po 1 łyżeczce
kremu czekoladowego do każdej foremki. Na wierzch nałożyć po kolejnej łyżce ciasta. Starać się nakładać do 3/4 wysokości foremki, bo ciasto dość rośnie. U mnie wypłynęło z 1 foremki, gdzie było więcej ciasta.Piec przez 20–25 minutes, aż babeczki będą suche w środku. Odstawić na kratkę na około 10 minut do przestygnięcia.W
między czasie roztopić
masło, oraz wymieszać
cukier z
przyprawami. Każdą muffinkę smarować
masłem i obtaczać w cukrze.