Wykonanie
Pachnące, mięciutkie, słodziutkie i jak zawsze niezawodne na każdą okazję mufinki.Wszyscy je znamy i wszyscy uwielbiamy za prostotę w wykonaniu , nieograniczoną możliwość w komponowaniu smaku i różnorodność dodawanych składników.
Właściwie o tej
porze roku do moich mufinków powinnam dodać sezonowe
jabłka, czy
gruszki,ale mam jeszcze końcówkę dojrzałych soczystych i słodkich
brzoskwiń. Tak więc ostatnie tchnienie lata i moje
brzoskwinie wędrują do ciasta. Na
gruszki i
jabłka jeszcze nadejdzie odpowiedni moment.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju roślinnego lub 100g miękkiego
masła1 szklanka
jogurtu naturalnego2
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solicukier waniliowykilka dojrzałych
brzoskwiniWykonanie:-
Owoce obrać i pokroić w cząstki.-Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim.- Zawartości obu naczyń połączyć ze sobą/mokre składniki wlać do suchych/ i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników /mogą pozostać grudki/.-Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek na muffiny, ułożyć na wierzchu ćwiartki
owoców .- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20-25 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy są upieczone).