ßßß
Składniki na ok 9-10 sztuk220 g mąki pszennej, np. tortowej lub wrocławskiejłyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody*1 łyżeczka octu winnego*120 ml soku pomarańczowego70 ml jogurtu naturalnego min.1,5 % tł.2 łyżki cukru ( u mnie brązowy)1 łyżeczka z górką przyprawy do piernikówszczypta soliJeśli nie mamy sody i octu – dajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, soda dobrze reaguje z kwasem, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie proszku, jeśli np. źle go tolerujemy.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.Mąkę mieszamy z przyprawą, cukrem (może być zwykły biały) i sodą, na jej wierzch wsypujemy proszek i sodę, zalewamy octem. Mieszamy.Po czym wlewamy soki i jogurt. Wyrabiamy, masy łączą się praktycznie od razu.Formujemy prostokąt, po czym koimy go na 5 kwadratów, a je na trójkąty prostokątne lub bezpośrednio na rożki tak jak ja. Układamy na blasze z papierem i pieczemy 15 minut,Upieczone bułeczki od razu wyciągamy z pieca.Smacznego!
przed upieczeniem
jako , że na blaszce było jeszcze miejsce to upiekłam też bułeczki kokosowe, przepis niebawem
a tutaj przerwana bułeczki, w środku są puszyste i delikatne.Smacznego!Powiązane notki:Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonemDyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukruEkspresowe Ziemniaczano – czekoladowe bułeczki sconesZiemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką