Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Obiecałam przepis na dwa pozostałe płaty papirusa
WINIARY które zostały z CALZONE ? Tak. Więc słowa dotrzymuję. Dziś zastanawiałam się co by tu zrobić na obiad, zmarzłam, więc wybór był prosty – zupa. Dyni w lodówce pełno na każdej półce, w końcu mamy sezon, a ja
dynię uwielbiam, znalazłam też
kukurydzę. Oba warzywa są słodkie i wyraziste więc
doszłam do wniosku, że będzie to udane połączenie. Nie myliłam się, dobrze, że prowadzę dla Was bloga, bynajmniej mierzę i ważę wszystko co pakuję do garnkówzrobię sobie taką zupę jeszcze nie raz!Smaku zupie dodaje mocno przyprawiony
kurczak,
słodycz wzmacnia odrobina
cynamonu, a całości dopełnia idealnie pasujący tutaj
lubczyk, tak pyszne i łatwe danie, przygotowane w mniej niż 30 minut, czego chcieć więcej ?
Składniki na 4 porcje:1,5 l
wodyok 1 kg dyni ( taki niepozorny kawałek, a po zważeniu okazał się być niecałym kilogramem)1 puszka
kukurydzy1 kostka bulionowa100 g
mrożonej włoszczyzny paski1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonu i
majeranku1 łyżka z górką
lubczyku suszonego + do dekoracji1 łyżka oliwy/oleju350 g
piersi z kurczaka( mała podwójna)2 sztuki papirusa
WINIARY czosnkowo-
ziołowego *
Dynię myjemy, osuszamy,obieramy i kroimy w drobną kostkę.W garnku podgrzewamy oliwę/olej i na gorący wrzucamy
dynię. Smażymy aż się skarmelizuje i będzie lekko przypieczona ( ok 5minut), ma wtedy jeszcze słodszy smak, warto ją trochę przypiec.Wsypujemy
włoszczyznę i smażymy aż lekko zmięknie ( kolejne 5 minut).Po tym czasie wlewamy
wodę, dodajemy kostkę
bulionową( można użyć domowego
bulionu zamiast
wody i kostki) oraz
kukurydzę( 1/4 puszki odkładamy do dekoracji). Gotujemy chwilę, po czym lekko miksujemy, ja lubię czuć kawałki warzyw, lecz równie dobrze możemy zmiksować do konsystencji kremu, dodajemy
przyprawy ** i
zioła, zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok 10 -15 minut.W tym czasie przygotowujemy papirus.
Kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy i wkładamy w papirusy, smażymy na gorącej patelni. Gdy się zezłoci odkładamy na talerz i kroimy w prostokąty ok 1cm x 3 cm.
Kurczaka układamy w talerzach , zasypujemy resztą
kukurydzy, zalewamy zupą, dekorujemy
lubczykiem i podajemy gorącą.Świetnie smakuje z
pieczywem z
masłem ( zjadłam tak swoją dokładkę : ) w
sumie to zjadłam 3 miseczki ; ) ) dietetyczna, pyszna i zdrowa zupa, idealna na jesienne zimne dni, a do tego ten kolor!Do zupy spokojnie można zaserwować grzanki lub
groszek ptysiowy, niektórzy lubią.* w opakowaniu są 4 porcje, można zwiększyć ilość
kurczaka lub przygotować Calzone z linka powyżej.** Pamiętajcie, aby nie doprawiać zupy zbyt mocno,
kurczak ma bardzo wyrazisty smak, idealnie równoważy całość. Podana ilość
soli zupełnie wystarczy.
papirusy na patelni
a tak wyglądają po upieczeniu, zachęcająco prawda? a jak pachną!
czosnkiem i
ziołami, mój K. mówił, że zapach roznosił się po całej klatce schodowej : )
i w mniejszym wymiarze, na zachętę : ) ładnie widać kawałeczki warzyw, taką konsystencję zupy lubięPrzepis bierze udział w konkursie
Winiary, jest też w całości mojego autorstwaSmacznegoAniaPowiązane notki:Zupa grochowa z
boczkiem i przepis na rosółPełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Dyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNI