ßßß Cookit - przepis na Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY

Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Obiecałam przepis na dwa pozostałe płaty papirusa WINIARY które zostały z CALZONE ? Tak. Więc słowa dotrzymuję. Dziś zastanawiałam się co by tu zrobić na obiad, zmarzłam, więc wybór był prosty – zupa. Dyni w lodówce pełno na każdej półce, w końcu mamy sezon, a ja dynię uwielbiam, znalazłam też kukurydzę. Oba warzywa są słodkie i wyraziste więc doszłam do wniosku, że będzie to udane połączenie. Nie myliłam się, dobrze, że prowadzę dla Was bloga, bynajmniej mierzę i ważę wszystko co pakuję do garnków
zrobię sobie taką zupę jeszcze nie raz!
Smaku zupie dodaje mocno przyprawiony kurczak, słodycz wzmacnia odrobina cynamonu, a całości dopełnia idealnie pasujący tutaj lubczyk, tak pyszne i łatwe danie, przygotowane w mniej niż 30 minut, czego chcieć więcej ?
Składniki na 4 porcje:
1,5 l wody
ok 1 kg dyni ( taki niepozorny kawałek, a po zważeniu okazał się być niecałym kilogramem)
1 puszka kukurydzy
1 kostka bulionowa
100 g mrożonej włoszczyzny paski
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu i majeranku
1 łyżka z górką lubczyku suszonego + do dekoracji
1 łyżka oliwy/oleju
350 g piersi z kurczaka( mała podwójna)
2 sztuki papirusa WINIARY czosnkowo- ziołowego *
Dynię myjemy, osuszamy,obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnku podgrzewamy oliwę/olej i na gorący wrzucamy dynię. Smażymy aż się skarmelizuje i będzie lekko przypieczona ( ok 5minut), ma wtedy jeszcze słodszy smak, warto ją trochę przypiec.
Wsypujemy włoszczyznę i smażymy aż lekko zmięknie ( kolejne 5 minut).
Po tym czasie wlewamy wodę, dodajemy kostkę bulionową( można użyć domowego bulionu zamiast wody i kostki) oraz kukurydzę( 1/4 puszki odkładamy do dekoracji). Gotujemy chwilę, po czym lekko miksujemy, ja lubię czuć kawałki warzyw, lecz równie dobrze możemy zmiksować do konsystencji kremu, dodajemy przyprawy ** i zioła, zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok 10 -15 minut.
W tym czasie przygotowujemy papirus. Kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy i wkładamy w papirusy, smażymy na gorącej patelni. Gdy się zezłoci odkładamy na talerz i kroimy w prostokąty ok 1cm x 3 cm.
Kurczaka układamy w talerzach , zasypujemy resztą kukurydzy, zalewamy zupą, dekorujemy lubczykiem i podajemy gorącą.
Świetnie smakuje z pieczywem z masłem ( zjadłam tak swoją dokładkę : ) w sumie to zjadłam 3 miseczki ; ) ) dietetyczna, pyszna i zdrowa zupa, idealna na jesienne zimne dni, a do tego ten kolor!
Do zupy spokojnie można zaserwować grzanki lub groszek ptysiowy, niektórzy lubią.
* w opakowaniu są 4 porcje, można zwiększyć ilość kurczaka lub przygotować Calzone z linka powyżej.
** Pamiętajcie, aby nie doprawiać zupy zbyt mocno, kurczak ma bardzo wyrazisty smak, idealnie równoważy całość. Podana ilość soli zupełnie wystarczy.
papirusy na patelni
a tak wyglądają po upieczeniu, zachęcająco prawda? a jak pachną! czosnkiem i ziołami, mój K. mówił, że zapach roznosił się po całej klatce schodowej : )
i w mniejszym wymiarze, na zachętę : ) ładnie widać kawałeczki warzyw, taką konsystencję zupy lubię
Przepis bierze udział w konkursie Winiary, jest też w całości mojego autorstwa
Smacznego
Ania
Powiązane notki:
Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół
Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/03/slodka-zupa-kukurydziana-z-dyni-z-kurczakiem-w-papirusie-winiary