Wykonanie
Składniki:»
filet z kurczaka,»
Winiary pomysł na soczystą
pierś z kurczaka z
czosnkiem i
ziołami,»
ziemniaki,» Podlaska
przyprawa do ziemniaków,»
olej,» 1 łyżeczka
soli.W skład
przyprawy do ziemniaków wchodzą następujące
zioła i
przyprawy:
rozmaryn,
koperek,
natka pietruszki,
melisa,
seler,
czosnek, cząber,
tymianek,
rozmaryn oraz
mięta. Myślę, że do przygotowania pieczonych ziemniaczków można stworzyć własną kompozycję ulubionych
ziół i przypraw.Celowo nie podawałam ilości składników, gdyż uważam, że zależą one w dużej mierze od możliwości i apetytów osób dla których gotujemy :-) Ja dla 4 osób przygotowałam obiad z 1
piersi z kurczaka oraz około 1,5 kg
ziemniaków. Do tego wykorzystałam 2 papirusy, 1/4 szklanki
oleju, 2 łyżki
przyprawy do ziemniaków oraz 1 łyżkę
soli (do gotowania
ziemniaków).Przygotowując
kurczaka nie skorzystałam ze sposobu przygotowania zaproponowanego przez producenta :-)
1. Obrałam
ziemniaki, pokroiłam w grube frytki i nastawiłam do gotowania w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania
wody, gotowałam je przez około 5 minut.2. Do pokrywy naczynia żaroodpornego położyłam jeden papirus, na którym ułożyłam kawałki
mięsa, a następnie przykryłam je drugim papirusem.
Mięso wstawiłam do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 25 minut.3.
Przyprawę do ziemniaków wymieszałam z
olejem, następnie odcedziłam podgotowane ziemniaczki.4. Ziemniaczki polałam
olejem wymieszanym z
przyprawami, wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam również do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 25 minut.Tym sposobem dosłownie udało mi się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :PDanie bardzo wszystkim smakowało, nie miałam pomysłu na surówkę do tego obiadku więc poszłam na łatwiznę i podałam gotową,
sałatkę z
buraczków z zimowych zapasów. Wydawało mi się, że
buraczki średnio będą do tego dania pasowały a jednak - wszystko razem było wyśmienite!Polecam i życzę smacznego!