Wykonanie
To moje pierwsze podejście do domowej
wędliny z piersi kurczaka, i muszę stwierdzić, że jestem bardzo miło zaskoczona.Obawiałam się głównie tego, że może być sucha,a tu niespodzianka -
wędlina jest kruchutka, ale nie sucha.Oprócz
soli, użyłam ulubionej
przyprawy do kurczaka,ale można zastosować jedynie
czosnek i
rozmaryn.Przepis polecam miłośnikom zdrowych
wędlin :)
Składniki:podwójna
pierś z kurczakaok. 1 łyżki
soliulubione
zioła do
kurczaka (użyłam łagodnej
przyprawy do kurczaka z Tesco), mieszankę
ziół można zastąpić
czosnkiem i świeżym
rozmarynem.
Mięso osuszyć i natrzeć
solą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia piersi oprószyć
przyprawami. Mniejsze kawałki
mięsa włożyć
między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć
żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy
galaretka (etap ten można pominąć).Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część
mięsa.Tak przygotowane
mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 1 godziny.W połowie pieczenia, podlać nieco
wodą.Upieczone
mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.Smacznego :)