ßßß Cookit - przepis na Wędlina z piersi kurczaka

Wędlina z piersi kurczaka

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze podejście do domowej wędliny z piersi kurczaka, i muszę stwierdzić, że jestem bardzo miło zaskoczona.
Obawiałam się głównie tego, że może być sucha,
a tu niespodzianka - wędlina jest kruchutka, ale nie sucha.
Oprócz soli, użyłam ulubionej przyprawy do kurczaka,
ale można zastosować jedynie czosnek i rozmaryn.
Przepis polecam miłośnikom zdrowych wędlin :)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ok. 1 łyżki soli
ulubione zioła do kurczaka (użyłam łagodnej przyprawy do kurczaka z Tesco), mieszankę ziół można zastąpić czosnkiem i świeżym rozmarynem.
Mięso osuszyć i natrzeć solą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piersi oprószyć przyprawami. Mniejsze kawałki mięsa włożyć między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy galaretka (etap ten można pominąć).
Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część mięsa.
Tak przygotowane mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 1 godziny.
W połowie pieczenia, podlać nieco wodą.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Wedlina-z-piersi-kurczaka.html