Wykonanie
Domowa
wędlina do
chleba,prosto z
szynkowara :-)Składniki:2
piersi z kurczaka1 udko wędzone z
kurczaka3-5 ząbków
czosnkusól peklowa lub zwykła
pieprzdowolne
zioła np. prowansalskieWykonanie:Filety umyć, osuszyć. Udko obrać z kości i skóry. Przemielić wszystko razem z
czosnkiem w maszynce na grubym sicie. Doprawić do smaku
przyprawami i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym
mięsem napełnić woreczek, zawiązać i zamknąć w szynkowarze. Odstawić do lodówki na ok. 2 doby.Po tym czasie gotować
szynkowar w garnku z
wodą, a właściwie parzyć w temp. 80-90 st.C ok. półtorej godziny. Następnie wyjąć
szynkowar z
wody, ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia.Smacznego :-)