Wykonanie
Dzięki marynacie jogurtowej
mięso z kurczaka nie wysycha tak szybko w czasie pieczenia, a dodatkowo fajnie smakuje. Bazę do marynaty stanowi
jogurt naturalny – reszta to już nasza kreatywność.Pieczenie w
jogurcie polecam szczególnie w przypadku przygotowywania
filetów z piersi kurczaka, które są wybitnie narażone na przesuszenie.Uwaga:)Jest to danie, które przy odrobinie chęci może smakować inaczej każdego dnia.Po pierwsze: możemy używać różnych części
kurczaka: udka, piersi, skrzydełka, a nawet całą
tuszkę. Czasem piec filety a czasem szaszłyki.Po drugie: za każdym razem możemy używać innych przypraw. Bazę, jak wspomniałam, stanowi
jogurt naturalny, a dodawać do niego można
zioła świeże i/lub suszone,
czosnek, posiekaną
cebulkę,
musztardę, tapenadę z
suszonych pomidorów… Doradzam jednak zawsze dodać chociaż trochę
słodkiej papryki w proszku – upieczone
mięso będzie miło ładniejszy, bardziej rumiany kolor.Zachęcam do twórczego myślenia :)Składniki:10 udek (pałek) z
kurczaka1 małe opakowanie
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soli2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego
rozmarynuWykonanie:Przygotować marynatę.
Jogurt naturalny wymieszać z
ziołami,
solą, przeciśniętym
czosnkiem, 2 łyżkami
oliwy z oliwek oraz
słodką papryką.(Uwaga: Uważajmy z ilością
soli. Jeśli będziemy solili
mięso przed włożeniem do marynaty musi ona być tylko lekko słonawa. Jeśli natomiast
mięso ma nabrać całego smak z marynaty, to musi ona być odpowiednio mocno słona.)Udka wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek. Ułożyć w nim udka (w dalszym ciągu pokryte marynatą) i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia udka obrócić, aby były równomiernie przyrumienione.Smacznego:)