ßßß
 
            
         Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka nie wysycha tak szybko w czasie pieczenia, a dodatkowo fajnie smakuje. Bazę do marynaty stanowi jogurt naturalny – reszta to już nasza kreatywność.Pieczenie w jogurcie polecam szczególnie w przypadku przygotowywania filetów z piersi kurczaka, które są wybitnie narażone na przesuszenie.Uwaga:)Jest to danie, które przy odrobinie chęci może smakować inaczej każdego dnia.Po pierwsze: możemy używać różnych części kurczaka: udka, piersi, skrzydełka, a nawet całą tuszkę. Czasem piec filety a czasem szaszłyki.Po drugie: za każdym razem możemy używać innych przypraw. Bazę, jak wspomniałam, stanowi jogurt naturalny, a dodawać do niego można zioła świeże i/lub suszone, czosnek, posiekaną cebulkę, musztardę, tapenadę z suszonych pomidorów… Doradzam jednak zawsze dodać chociaż trochę słodkiej papryki w proszku – upieczone mięso będzie miło ładniejszy, bardziej rumiany kolor.Zachęcam do twórczego myślenia :)Składniki:10 udek (pałek) z kurczaka1 małe opakowanie jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego rozmarynuWykonanie:Przygotować marynatę. Jogurt naturalny wymieszać z ziołami, solą, przeciśniętym czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz słodką papryką.(Uwaga: Uważajmy z ilością soli. Jeśli będziemy solili mięso przed włożeniem do marynaty musi ona być tylko lekko słonawa. Jeśli natomiast mięso ma nabrać całego smak z marynaty, to musi ona być odpowiednio mocno słona.)Udka wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim udka (w dalszym ciągu pokryte marynatą) i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia udka obrócić, aby były równomiernie przyrumienione.Smacznego:)
Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka nie wysycha tak szybko w czasie pieczenia, a dodatkowo fajnie smakuje. Bazę do marynaty stanowi jogurt naturalny – reszta to już nasza kreatywność.Pieczenie w jogurcie polecam szczególnie w przypadku przygotowywania filetów z piersi kurczaka, które są wybitnie narażone na przesuszenie.Uwaga:)Jest to danie, które przy odrobinie chęci może smakować inaczej każdego dnia.Po pierwsze: możemy używać różnych części kurczaka: udka, piersi, skrzydełka, a nawet całą tuszkę. Czasem piec filety a czasem szaszłyki.Po drugie: za każdym razem możemy używać innych przypraw. Bazę, jak wspomniałam, stanowi jogurt naturalny, a dodawać do niego można zioła świeże i/lub suszone, czosnek, posiekaną cebulkę, musztardę, tapenadę z suszonych pomidorów… Doradzam jednak zawsze dodać chociaż trochę słodkiej papryki w proszku – upieczone mięso będzie miło ładniejszy, bardziej rumiany kolor.Zachęcam do twórczego myślenia :)Składniki:10 udek (pałek) z kurczaka1 małe opakowanie jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego rozmarynuWykonanie:Przygotować marynatę. Jogurt naturalny wymieszać z ziołami, solą, przeciśniętym czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz słodką papryką.(Uwaga: Uważajmy z ilością soli. Jeśli będziemy solili mięso przed włożeniem do marynaty musi ona być tylko lekko słonawa. Jeśli natomiast mięso ma nabrać całego smak z marynaty, to musi ona być odpowiednio mocno słona.)Udka wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim udka (w dalszym ciągu pokryte marynatą) i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia udka obrócić, aby były równomiernie przyrumienione.Smacznego:)