Wykonanie
Bez
ziemniaków trudno sobie wyobrazić polski jadłospis. Bo też pyrki,
kartofle, grule,
ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów.Znawcy gotują je w mundurkach na parze. W ten sposób zostają zachowane wartościowe substancje smakowe i odżywcze. Jakie, możesz przeczytać: tutaj .Tak samo zdrowe i pyszne są
ziemniaki pieczone w piekarniku. Pieczone bez obierania, razem ze skórką i ze skórką jedzone. Tak podane
ziemniaki i pokrojone w fantazyjne talarki są nie tylko zdrowsze, ale na pewno bądą ozdobą każdego dania.
Składniki:
ziemniaki średnie, jednakowej wielkości
oliwasólczerwona
słodka paprykadowolne
zioła - u mnie
rozmarynWykonanie:Wybieramy
ziemniaki jednakowej wielkości, najlepiej średnie. Dokładnie szorujemy je szczoteczką. Do krojenia
ziemniak układamy na łyżce i nacinamy go w małych odstępach. Łyżka ułatwia nam to zadanie, bo dzięki niej nie przetniemy
ziemniaka na wylot.
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy
oliwą lub
olejem i posypujemy
słodką papryką i
rozmarynemPieczemy około 45 minut w 200`C, aż do zrumienienia ( góra-dół, bez termoobiegu).
Ziemniaki wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Do upieczonych
ziemniaków podać
sól.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !