ßßß
 
            
         Składniki:80 g masła/margaryny1 szklanka mleka 3,2 %25-30 g drożdżyszczypta soli70 g cukru300 g mąki tortowej*200 g mąki orkiszowejcukier waniliowy1/2 łyżeczki ulubionego olejku zapachowego ( u mnie migdałowy)*( można dać mniej np. 450 g i uzupełnić otrębami ja daję zazwyczaj troszkę otrąb pszennych)Nadzienie:3/4 szklanki surowego maku4 gruszki3 łyżeczki miodu1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Mleko podgrzać w garnku. Z 1/2 ilości mleka drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. odstawić na 15 minut.Dobry zaczyn jest wyrośnięty, ale z zapadniętym środkiem i odkształcający się przy dotknięciu palcem.Do reszty mleka dodać resztę cukru, masło a gdy ono się rozpuści, zestawić z gazu.Do miski z mąką dodać sól, mleko z masłem, zaczyn olejek i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto.Jeśli zrobiliśmy wszystko jak w przepisie od razu się ono połączy ; ). Ciasto odstawić na 1h.Nadzienie : Mak w szklance zalać wrzątkiem do pełna i odstawić.Gruszki pokroić i wydlubać gniazda nasienne, można obrać jak ktoś nie chce efektu kandyzowanej skórki w gotowej masie, mi o taki efekt chodziło.Pokroić dowolnie i smażyć z łyżeczką miodu razem z przyprawami do skarmelizowania. Zmiksować. Mak odsączyć.Dodać do gruszek i zmiksować ponownie. Wlać resztę miodu. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzićPiekarnik nastawić na 190 stopni. Po godzinie ciasto lekko wyrobić i podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty ok 30 x 20cm,Smarować nadzieniem, zwijać, sklejać, rolować i ciąć. Porobiłam wam zdjęcia, żebyście zobaczyli jak.Układać na blasze z papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Odstawić na kilka minut do wyrośnięciaMożna posmarować przed pieczeniem jajkiem, lub jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka.Piec ok 10 minut, góra dół. A oto pomocne zdjęcia:
Składniki:80 g masła/margaryny1 szklanka mleka 3,2 %25-30 g drożdżyszczypta soli70 g cukru300 g mąki tortowej*200 g mąki orkiszowejcukier waniliowy1/2 łyżeczki ulubionego olejku zapachowego ( u mnie migdałowy)*( można dać mniej np. 450 g i uzupełnić otrębami ja daję zazwyczaj troszkę otrąb pszennych)Nadzienie:3/4 szklanki surowego maku4 gruszki3 łyżeczki miodu1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Mleko podgrzać w garnku. Z 1/2 ilości mleka drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. odstawić na 15 minut.Dobry zaczyn jest wyrośnięty, ale z zapadniętym środkiem i odkształcający się przy dotknięciu palcem.Do reszty mleka dodać resztę cukru, masło a gdy ono się rozpuści, zestawić z gazu.Do miski z mąką dodać sól, mleko z masłem, zaczyn olejek i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto.Jeśli zrobiliśmy wszystko jak w przepisie od razu się ono połączy ; ). Ciasto odstawić na 1h.Nadzienie : Mak w szklance zalać wrzątkiem do pełna i odstawić.Gruszki pokroić i wydlubać gniazda nasienne, można obrać jak ktoś nie chce efektu kandyzowanej skórki w gotowej masie, mi o taki efekt chodziło.Pokroić dowolnie i smażyć z łyżeczką miodu razem z przyprawami do skarmelizowania. Zmiksować. Mak odsączyć.Dodać do gruszek i zmiksować ponownie. Wlać resztę miodu. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzićPiekarnik nastawić na 190 stopni. Po godzinie ciasto lekko wyrobić i podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty ok 30 x 20cm,Smarować nadzieniem, zwijać, sklejać, rolować i ciąć. Porobiłam wam zdjęcia, żebyście zobaczyli jak.Układać na blasze z papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Odstawić na kilka minut do wyrośnięciaMożna posmarować przed pieczeniem jajkiem, lub jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka.Piec ok 10 minut, góra dół. A oto pomocne zdjęcia:
 potem tniemy co ok 4 cm
potem tniemy co ok 4 cm
 i już gotowe
i już gotowe jeśli ktoś lubi można drożdżówki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemCiasto drożdżowe z dyniPancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem
jeśli ktoś lubi można drożdżówki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemCiasto drożdżowe z dyniPancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem