Wykonanie
Dzisiaj bardzo popularne szwedzkie danie obiadowe – pyttipanna, czyli dosłownie „drobne kawałeczki na patelni”. Podstawowe
ziemniaki to
mięso (pieczony
schab,
wołowina,
kiełbasa i inne),
ziemniaki i
cebula. Można dodawać warzywa korzeniowe takie jak
pietruszka,
seler i
marchew czy inne takie jak
kalarepa czy
rzepa. Muszą być jednak pokrojone w drobną kostkę. Jest to idealne danie bazujące na resztkach z wczorajszego obiadu – ja miałam akurat kawałek pieczonego
schabu z niedzielnego obiadku.

W „Ofierze losu” Camilli Läckberg znalazłam taki oto cytat:„Kelnerka podeszła do nich, by przyjąć zamówienie.– Zamawiajcie, co tylko chcecie. Dziś ja stawiam! – powiedział Mellberg, ku własnemu zaskoczeniu. Od razu tego pożałował, ale pełen podziwu wzrok Rose-
Marie utwierdził go w przekonaniu, że zrobił dobrze, i przekonał, bodaj pierwszy raz w życiu, ile tak naprawdę warte są pieniądze. Cóż znaczy tych kilka setek wobec podziwu w oczach pięknej kobiety? Hedström i
Molin spojrzeli na niego zdumieni. Prychnął gniewnie: – No już, zamawiajcie, zanim się rozmyślę i potrącę wam z pensji.Patrik nadal w szoku wyjąkał:-Poproszę fileta ze szkarłatnicy.Martin, zupełnie oniemiały, kiwnął tylko głową, że poprosi to samo.-Ja wezmę pyttipannę – oznajmił Mellberg i spojrzał na Rose-
Marie. – A ty, moja piękna? Jakie masz życzenie? – Patrik, który właśnie napił się
wody, omal się nie zachłysnął. Mellberg spojrzał na niego z wyrzutem i pomyślał, że jeśli dorosły facet nie umie się zachować, to jest to doprawdy żenujące. Dzisiejsza młodzież bez wątpienia ma poważne
braki w wychowaniu.– Ja z przyjemnością zjem
polędwicę wieprzową – powiedziała Rose-
Marie. Rozwinęła serwetkę i położyła sobie na kolanach.”Pyttipannę przygotowała razem ze mną dzisiaj Mirabelka .Składniki na 2 osoby:300 g pieczonego
schabu2
ziemniaki1
marchew1
pietruszka1
cebula2 łyżki
oleju rzepakowegosól,
pieprz1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynu1 łyżka posiekanego
koperku+ 2
jajka+
buraki marynowane (najlepiej w całości)1. Obieramy warzywa. Kroimy wszystkie w drobną kostkę (mniejszą niż 1 cm).2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej rzepakowy i podsmażamy na nim 2 minuty
marchewkę i
pietruszkę. Następnie dodajemy
ziemniaki i smażymy razem 10 minut od czasu do czasu mieszając.3. Dodajemy
cebulę, smażymy 2 minut z
ziemniakami,
marchewką i
pietruszką. Na końcu dodajemy pokrojone w drobną kostkę
mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy
tymiankiem,
rozmarynem,
solą i
pieprzem.4. Podajemy z
jajkiem sadzonym lub
surowym żółtkiem oraz marynowanymi
burakami (u mnie pokrojone w plastry i skropione
oliwą truflową).Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz Literatura na talerzu 2013 autorstwa
Maggie.