Wykonanie
Nigdy wcześniej nie
jadłam botwiny, moja mama robiła barszcz zabielany bez dodatku liści
buraczków. Jednak ta zupa podbiła moje
serce i wchodzi do repertuaru letnich przysmaków! Przy okazji - jest to mój setny przepis :)
Składniki:pęczek botwiny (z liśćmi i łodygami)dodatkowo kilka
buraczków (u mnie marynowane)2
ziemniakimarchewka3-4
jajkaśmietanasól,
pieprzkoperekDrobno pokrojone
buraczki,
ziemniaki i
marchewkę gotuję w osolonej wodzie. Gdy zrobią się miękkie dodaję pokrojone liście
buraczków i niezbyt grubo pokrojone łodygi. Zagotowuję, żeby łodyżki zmiękły. Do odrobiny zupy w osobnym garnku dodaję kilka łyżek
śmietany i szczyptę
soli, mieszam, wlewam do zupy. Na talerze wykładam
jajka pokrojone w ćwiartki, zalewam zupą, posypuję
koperkiem.A na drugie danie najlepsze będą...
...pierogi z
truskawkami! :)