ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie jadłam botwiny, moja mama robiła barszcz zabielany bez dodatku liści buraczków. Jednak ta zupa podbiła moje serce i wchodzi do repertuaru letnich przysmaków! Przy okazji - jest to mój setny przepis :)
Składniki:
pęczek botwiny (z liśćmi i łodygami)
dodatkowo kilka buraczków (u mnie marynowane)
2 ziemniaki
marchewka
3-4 jajka
śmietana
sól, pieprz
koperek
Drobno pokrojone buraczki, ziemniaki i marchewkę gotuję w osolonej wodzie. Gdy zrobią się miękkie dodaję pokrojone liście buraczków i niezbyt grubo pokrojone łodygi. Zagotowuję, żeby łodyżki zmiękły. Do odrobiny zupy w osobnym garnku dodaję kilka łyżek śmietany i szczyptę soli, mieszam, wlewam do zupy. Na talerze wykładam jajka pokrojone w ćwiartki, zalewam zupą, posypuję koperkiem.
A na drugie danie najlepsze będą...
...pierogi z truskawkami! :)
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/06/botwinka.html