ßßß
Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozgniatamy je z cukrem, dolewamy 2 łyżki wody i łyżkę mąki i porządnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Ważne jest to aby woda miała temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej, drożdże ładnie wtedy pójdą w góręW tym czasie możemy przygotować dodatki. U mnie składnikiem przewodnim stały się oliwki. Pokroiłam w krążki około 15 zielonych i czarnych oliwek. Starłam 10 dkg sera na tarce o grubych oczkach. Obrałam, umyłam i pokroiłam 6 pieczarek. Sparzyłam i pokroiłam w plastry jednego dużego pomidora.Przygotowujemy także sos. Ja uwielbiam sos czosnkowy. Nie mogło więc go zabraknąć na moje pizzyRobi się go bardzo prosto: mieszamy małą śmietanę i jogurt, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Dobrze jest mieć w domu dzbanuszek na sos. A i mała uwaga – czosnek koniecznie musi być polski. Markety opanowane już zostały totalnie przez jego kuzyna z Chin czy nawet Meksyku, ale mówię Wam, że to już nie to samo… Warto się przejść na ryneczek po polski czosneczekWygląda nawet dużo inaczej – jest mniej różowy – sami zobaczycie.Po 20 minutach, gdy drożdże nieomal wyskoczyły już z pojemnika w jakim je zostawiliśmy, wyrabiamy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i pozostałą wodę oraz zaczyn. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy na kolejne 20 minutW tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i przygotowujemy blachę. Smarujemy blachę margaryną/masłem i posypujemy mąką.Gdy ciasto nieco wyrośnie, przekładamy je na przygotowaną wcześniej blachę i rozwałkowujemy. Brzegi zawijamy. Smarujemy placek ketchupem lub przecierem pomidorowym i posypujemy serek żółtym. Następnie układamy pieczarki, pomidory, a na samym końcu oliwki. Można zawsze posypać wierzch oregano, ale mój sos był na tyle aromatyczny, że nie było to potrzebne.Tak wyglądała moja pizza przed włożeniem do piekarnika.
Pizzę pieczemy około 12 minut. Trzeba tutaj podkreślić, że jest to przepis na cienkie ciasto na pizzę, więc nie zadowoli ono miłośników pulchnego grubego ciasta. Ja uwielbiam takie super cienkie spodyPo upieczeniu pizza prezentowała się tak:
A tutaj kawałek z sosem czosnkowym
Nie wiem dlaczego tak bałam się zawsze zrobienia pizzy. Tutaj nie ma co się nie udać, naprawdę! Jej przygotowanie sprawiło mi wiele radości. A pizza zniknęła w ciągu niecałych 10 minutJest w sam raz na dwie osoby: 5 kawałków Jacek, 3 ja