Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIMoi
DrodzyW końcu ją zrobiłam, moją pierwszą w życiu pizzę! I jestem mega zadowolona! Wszystko się w niej udało!Przepis na ciasto znalazłam tutaj . Troszkę go zmodyfikowałam i finalnie wygląda on tak.Składniki:Ciasto:3 dkg świeżych
drożdżypół szklanki
wody2 łyżki
oleju2 szklanki
mąkiłyżeczka
cukrułyżeczka
soliDodatki:
ketchup lub
przecier pomidorowy10 dkg
sera żółtego15
oliwek zielonych15
oliwek czarnych6
pieczarek1 duży
pomidorSos:1 mała
śmietana 18%1 mały
jogurt naturalny3 ząbki
czosnkułyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
bazyliisólpieprzNajpierw przygotowujemy zaczyn z
drożdży. Rozgniatamy je z
cukrem, dolewamy 2 łyżki
wody i łyżkę
mąki i porządnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Ważne jest to aby
woda miała temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej,
drożdże ładnie wtedy pójdą w góręW tym czasie możemy przygotować dodatki. U mnie składnikiem przewodnim stały się
oliwki. Pokroiłam w krążki około 15 zielonych i czarnych
oliwek. Starłam 10 dkg
sera na tarce o grubych oczkach. Obrałam, umyłam i pokroiłam 6
pieczarek. Sparzyłam i pokroiłam w plastry jednego dużego
pomidora.Przygotowujemy także sos. Ja uwielbiam
sos czosnkowy. Nie mogło więc go zabraknąć na moje pizzyRobi się go bardzo prosto: mieszamy małą
śmietanę i
jogurt, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, wsypujemy
przyprawy i mieszamy. Dobrze jest
mieć w domu dzbanuszek na sos. A i mała uwaga –
czosnek koniecznie musi być polski. Markety opanowane już zostały totalnie przez jego kuzyna z Chin czy nawet Meksyku, ale mówię Wam, że to już nie to samo… Warto się przejść na ryneczek po polski czosneczekWygląda nawet dużo inaczej – jest mniej różowy – sami zobaczycie.Po 20 minutach, gdy
drożdże nieomal wyskoczyły już z pojemnika w jakim je zostawiliśmy, wyrabiamy ciasto. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wlewamy
olej i pozostałą
wodę oraz zaczyn. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy na kolejne 20 minutW tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i przygotowujemy blachę. Smarujemy blachę margaryną/masłem i posypujemy
mąką.Gdy ciasto nieco wyrośnie, przekładamy je na przygotowaną wcześniej blachę i rozwałkowujemy. Brzegi zawijamy. Smarujemy placek
ketchupem lub
przecierem pomidorowym i posypujemy
serek żółtym. Następnie układamy
pieczarki,
pomidory, a na samym końcu
oliwki. Można zawsze posypać wierzch
oregano, ale mój sos był na tyle aromatyczny, że nie było to potrzebne.Tak wyglądała moja pizza przed włożeniem do piekarnika.
Pizzę pieczemy około 12 minut. Trzeba tutaj podkreślić, że jest to przepis na cienkie ciasto na pizzę, więc nie zadowoli ono miłośników pulchnego grubego ciasta. Ja uwielbiam takie super cienkie
spodyPo upieczeniu pizza prezentowała się tak:
A tutaj kawałek z
sosem czosnkowymNie wiem dlaczego tak bałam się zawsze zrobienia pizzy. Tutaj nie ma co się nie udać, naprawdę! Jej przygotowanie sprawiło mi wiele radości. A pizza zniknęła w ciągu niecałych 10 minutJest w sam raz na dwie osoby: 5 kawałków Jacek, 3 ja