ßßß Cookit - przepis na Dyńka!

Dyńka!

nazwa

Wykonanie

Wczoraj rozkroiłam wielgachną dynię. W dodatku sama ją wyhodowałam!
Mój ulubiony bohater literacki Herkules Poirot też miał w swoim literackim życiu mały epizod z hodowlą dyń tyle, że osiągał mizerne efekty. Mnie odpukać idzie całkiem dobrze- w tym roku zebraliśmy 18 sztuk różnej wielkości.
Ta dynia miała akurat zieloną skórkę, ale w naszych zbiorach są też dynie żółte i pomarańczowe- gorzej z określeniem gatunku. Parę lat temu posadziłam obok siebie kilka gatunków i skrzyżowały się… teraz zawsze wysiewam nasiona własnych krzyżówek.
Tak więc najbliższy tydzień zapowiada się dyniowo!
Wczoraj była moja ulubiona zupa dyniowa z soczewicą( przepis od Ulli). Jest pyszna i polecam ją wszystkim w takim zimowym okresie, gdyż dzięki mieszance przypraw działa silnie rozgrzewająco i pobudzająco.
SKŁADNIKI:
150 g – soczewica zielona,
150 g szklanki- soczewica brązowa,
1 kg – dynia,
1 szt- marchew,
1 szt pietruszka,
1/2 szt- część biała pora,
3 łyżki- olej sojowy,
2 szt- ząbek czosnku,
1 łyżeczka- kumin,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka- chilli,
1/2 łyżeczki – gałka muszkatołowa,
1/2 łyżeczki- imbir mielony,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
2 łyżki- mleko kokosowe.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić na olej posiekany czosnek, posiekanego pora i soczewicę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy.Doprawić warzywa kuminem, chilli, solą i przez chwilę smażyć razem. Zalać 2 litrami wody i gotować. Oskrobać dynię i pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do zupy. Po około 20 minutach doprawić zupę imbirem, curry oraz gałka muszkatołową. Na końcu, gdy dynia będzie już miękka zabielić zupę mlekiem kokosowym.
Źródło:http://galantyna.pl/2012/12/dynka