ßßß Cookit - przepis na Shepherd's pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Shepherd's pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej jagnięciny użyłam mielonej wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić tylko część ziemniaczaną i zapiec całość w piekarniku.
Shepherd’s pie z warzywami w occie (4 porcje)
Składniki na farsz mięsny:
500 g mielonej chudej jagnięciny (u mnie wołowina)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula,drobno posiekana
1 duża marchew,drobno posiekana
2 ząbki czosnku,posiekane
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)
250 ml czerwonego wina
350 ml bulionu z kurczaka
1 1/2 łyżki Worcestershire
listki z garści gałązek tymianku
igły z gałązki rozmarynu,posiekane
2 1/2 łyżki drobno posiekanych warzyw z octu (u mnie marynowana papryka)
sól,pieprz
Składniki na ziemniaczany wierzch:
600 g ziemniaków,pokrojone w kawałki
50 g masła
30 ml gorącego mleka
3 łyżki świeżo startego parmezanu
2 duże żółtka
sól,pieprz
Przygotowanie:
Wstaw na średni ogień dużą patelnię z grubym dnem. Dopraw mięso solą i pieprzem i smaż na niewielkiej ilości oliwy 10 min, do równomiernego zrumienienia. Przełóż je do miski łyżką durszlakową.
Dolej na patelnię oliwy i wmieszaj cebulę, marchew i czosnek. Smaż 4-5 min, często mieszając, aż warzywa zrumienią się na złotobrązowo.
Wsyp mąkę, dodaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, kilka minut. Wlej wino i zeskrob z dna patelni przysmażony osad. Pozwól by wino odparowało i patelnie była dość sucha.
Wlej bulion z kurczaka i zagotuj. Nałóż na patelnię z powrotem mięso, wlej sos Worcestershire i dodaj zioła. Zmniejsz ogień do minimum i częściowo przykryj patelnię. Gotuj 30-40 min, co pewien czas mieszając, aż jagnięcina będzie miękka, a sos zgęstnieje.
W tym czasie gotuj ziemniaki przez 15-20 min w osolonej wodzie, aż będą miękkie gdy nakłujesz je nożem. Dokładnie je odcedź i odparuj.
Następnie utłucz w dużej misce (lub przeciśnij przez praskę) i wmieszaj masło, gorące mleko i 2 łyżki parmezanu.
Intensywnie dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj żółtka.Wymieszaj i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
Wymieszaj warzywa w occie z mięsem i nałóż łyżką do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów.
Dużą łyżką nałóż na mięsie warstwę roztłuczonych ziemniaków, zaczynając od brzegów i rozcierając ku środkowi. Spulchnij ziemniaki widelcem, tworząc na powierzchni wzgórki. Posyp resztą parmezanu i pieprzem.
Piecz 20-25 min, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru,a sos będzie bulgotał przy ściankach naczynia.
Smacznego!
Share the post "Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/shepherds-pie-z-warzywami-w-occie-gordona-ramsaya