Wykonanie
Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej
jagnięciny użyłam mielonej
wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić tylko część ziemniaczaną i zapiec całość w piekarniku.Shepherd’s pie z warzywami w occie (4 porcje)Składniki na farsz
mięsny:500 g mielonej chudej
jagnięciny (u mnie
wołowina)2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula,drobno posiekana1 duża
marchew,drobno posiekana2 ząbki
czosnku,posiekane2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)250 ml
czerwonego wina350 ml
bulionu z kurczaka1 1/2 łyżki Worcestershirelistki z garści gałązek
tymiankuigły z gałązki
rozmarynu,posiekane2 1/2 łyżki drobno posiekanych warzyw z
octu (u mnie marynowana
papryka)
sól,
pieprzSkładniki na ziemniaczany wierzch:600 g
ziemniaków,pokrojone w kawałki50 g
masła30 ml gorącego
mleka3 łyżki świeżo startego
parmezanu2 duże
żółtkasól,
pieprzPrzygotowanie:Wstaw na średni ogień dużą patelnię z grubym dnem. Dopraw
mięso solą i
pieprzem i smaż na niewielkiej ilości
oliwy 10 min, do równomiernego zrumienienia. Przełóż je do miski łyżką durszlakową.Dolej na patelnię
oliwy i wmieszaj
cebulę,
marchew i
czosnek. Smaż 4-5 min, często mieszając, aż warzywa zrumienią się na złotobrązowo.Wsyp
mąkę, dodaj pastę
pomidorową i gotuj, mieszając, kilka minut. Wlej
wino i zeskrob z dna patelni przysmażony osad. Pozwól by
wino odparowało i patelnie była dość sucha.Wlej
bulion z kurczaka i zagotuj. Nałóż na patelnię z powrotem
mięso, wlej
sos Worcestershire i dodaj
zioła. Zmniejsz ogień do minimum i częściowo przykryj patelnię. Gotuj 30-40 min, co pewien czas mieszając, aż
jagnięcina będzie miękka, a sos zgęstnieje.W tym czasie gotuj
ziemniaki przez 15-20 min w osolonej wodzie, aż będą miękkie gdy nakłujesz je nożem. Dokładnie je odcedź i odparuj.Następnie utłucz w dużej misce (lub przeciśnij przez praskę) i wmieszaj
masło, gorące
mleko i 2 łyżki
parmezanu.Intensywnie dopraw
solą i
pieprzem do smaku i dodaj
żółtka.Wymieszaj i odstaw.Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Wymieszaj warzywa w occie z
mięsem i nałóż łyżką do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów.Dużą łyżką nałóż na
mięsie warstwę roztłuczonych
ziemniaków, zaczynając od brzegów i rozcierając ku środkowi. Spulchnij
ziemniaki widelcem, tworząc na powierzchni wzgórki. Posyp resztą
parmezanu i
pieprzem.Piecz 20-25 min, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru,a sos będzie bulgotał przy ściankach naczynia.Smacznego!
Share the post "Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya"