Wykonanie
Dziś przepis na tradycyjne angielskie danie...Zapiekanka pasterska.Zdecydowanie dla osób, które lubią
baraninę, gdyż jej smak jest bardzo wyraźny.Danie proste, szybkie w przygotowaniu ( około 25 minut + 20 na zapiekanie ) i smakuje dobrze po odgrzaniu.Shepherd PieSkładniki na farsz : ( 4 porcje )* 0,5 kg mielonej
baraniny,* 1
marchewka,* 1
cebula,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* 3 ząbki
czosnku,* 1 łyżka
tymianku,* 1 łyżka
rozmarynu,* mała puszka
pomidorów ( około 200g ),* 1/4 szklanki
czerwonego wina ( można zastąpić
bulionem ),Składniki na puree ziemniaczane :* 0,5 kg
ziemniaków,* 2 łyżki
śmietany,* 1 łyżka
masła,* 1
żółtko,* 1/4 - 1/2 szklanki tartego
parmezanu,Przygotowanie :
Ziemniaki obrać, przekroić jeżeli są duże, posolić łyżeczką
soli i ugotować do miękkości.W
między czasie rozgrzać
oliwę na patelni, dodać
mięso i smażyć do czasu aż
woda wyparuje a
mięso będzie ładnie brązowe.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tymianek,
rozmaryn,
sól i
pieprz do smaku.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebule zetrzeć na małych oczkach, wymieszać razem z przyprawionym
mięsem.Pogotować 5 minut.Dodać
pomidory i
wino, gotować 2 - 3 minuty.Ugotowane
ziemniaki, odlać, odparować.Dodać
śmietanę,
masło,
żółtko i
ser* ubić na gładkie puree.Do naczynia żaroodpornego przełożyć farsz, delikatnie ugnieść.Na wierch ułożyć równo puree ziemniaczane i "podrapać" widelcem.Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.* zamiast dosypywać
parmezan do
ziemniaków można posypać nim na wierzchu.