ßßß Cookit - przepis na Shepherd Pie / Zapiekanka pasterska

Shepherd Pie / Zapiekanka pasterska

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na tradycyjne angielskie danie...
Zapiekanka pasterska.
Zdecydowanie dla osób, które lubią baraninę, gdyż jej smak jest bardzo wyraźny.
Danie proste, szybkie w przygotowaniu ( około 25 minut + 20 na zapiekanie ) i smakuje dobrze po odgrzaniu.
Shepherd Pie
Składniki na farsz : ( 4 porcje )
* 0,5 kg mielonej baraniny,
* 1 marchewka,
* 1 cebula,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 łyżka tymianku,
* 1 łyżka rozmarynu,
* mała puszka pomidorów ( około 200g ),
* 1/4 szklanki czerwonego wina ( można zastąpić bulionem ),
Składniki na puree ziemniaczane :
* 0,5 kg ziemniaków,
* 2 łyżki śmietany,
* 1 łyżka masła,
* 1 żółtko,
* 1/4 - 1/2 szklanki tartego parmezanu,
Przygotowanie :
Ziemniaki obrać, przekroić jeżeli są duże, posolić łyżeczką soli i ugotować do miękkości.
W między czasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać mięso i smażyć do czasu aż woda wyparuje a mięso będzie ładnie brązowe.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule zetrzeć na małych oczkach, wymieszać razem z przyprawionym mięsem.
Pogotować 5 minut.
Dodać pomidory i wino, gotować 2 - 3 minuty.
Ugotowane ziemniaki, odlać, odparować.
Dodać śmietanę, masło, żółtko i ser* ubić na gładkie puree.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć farsz, delikatnie ugnieść.
Na wierch ułożyć równo puree ziemniaczane i "podrapać" widelcem.
Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.
* zamiast dosypywać parmezan do ziemniaków można posypać nim na wierzchu.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/02/shepherd-pie-zapiekanka-pasterska.html