ßßß
Ci z Was, którzy czytają mnie od jakiegoś czasu, wiedzą iż nie jestem fanką grzybów ( lubię zbierać ) w przeciwieństwie do mojego połówka. To danie przygot owałam właśnie z myśl ą o nim.. W prawdzie wymaga trochę czasu i stanie przy kuchni, ale co do czego jest bardzo proste.Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych możecie użyć suszonych - około 40 gram, wcześniej namoczonych w bulionie.
Składniki :* szklanka grzybów leśnych,* 1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę,* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 łyżka oliwy,* 1 szklanka pęczaku,* 3 szklanki (750 ml ) bulionu,* 2 łyżki masła,* 2 łyżeczki posiekanego tymianku,* tarty parmezan,
Przygotowanie :Grzyby podziel na dwie części - jedną pokrój w kawałki a drugą w plasterki.Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i podsmaż na złoty kolor.Zdejmij z patelni i odłóż na bok.Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i grzyby podsmaż chwilę.Dorzuć pęczak, tymianek i czosnek, po chwili dolej pierwszą łyżkę bulionu.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Gdy tylko bulion się wchłonie dodawaj następną porcję.W sumie gotowanie zajmie około 45 minut i pęczak powinien być miękki.Pod koniec gotowania dodaj wcześniej podsmażone grzyby.Podawaj lekko pospane tartym parmezanem.WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )