Wykonanie
To było cudowne;) Wspaniałe! Przepyszne :) I choć zachwycam się własnoręcznie przygotowanym daniem, nic mi to nie przeszkadza, bo naprawdę było genialne w prostocie. O to mi chodziło, by smak warzyw był czysty. Jako przypraw użyłam tylko odrobiny
rozmarynu,
soli i
pieprzu, a główną rolę odegrała bardzo dobra
oliwa Gota Verde, którą dostałam od Ani z kochamoliwe.com . Użyłam jej też do przygotowania sosu, przez co cała potrawa idealnie się zamknęła. Polecam Wam taki obiad, tę wspaniałą
oliwę i sklep, w którym ją kupicie :)
Składniki:300 g. dowolnej dyni3-4 duże
ziemniaki2
cebule3
marchewki6 ząbków
czosnku (bez obierania)
oliwa Gota Verde - Zielona Kropla ze sklepu kochamoliwe.com
sól,
pieprzrozmarynszczypiorekSos:0,5 szklanki
mleka2
żółtka3 łyżki
oliwy Gota Verde - Zielona Kropla (sklep)szczypta
soli1 łyżka musu z dyni (przepis tutaj)1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Myję warzywa, obieram
ziemniaki i
marchewkę,
dynię obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję wszystko w dowolne, dość duże kawałki. Na dno naczynia do pieczenia wylewam kilka łyżek
oliwy, wykładam warzywa, posypuję je
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Całość polewam
oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut, po czym jeszcze raz polewam
oliwą, przykrywam folią aluminiową i piekę 15 minut. Odkrywam folię, polewam
oliwą, piekę bez przykrycia 10 minut, aż warzywa się lekko zarumienią.W międzyczasie ucieram
żółtka z 3 łyżkami
oliwy. Zagotowuję
mleko ze szczyptą
soli w rondelku z grubym dnem, dolewam stopniowo- mieszając-
żółtka z
oliwą. Dodaję mus z pieczonej dyni, i rozgnieciony ząbek
czosnku. Jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu. Podaję do pieczonych warzyw, posypanych
szczypiorkiem.Przepis autorski.