Wykonanie
Rozgrzewająca zupa warzywna z królową jesieni czyli
dynią ,
mlekiem i
żółtkami o pięknym intensywnie
żółtym kolorze.Idealnie sprawdzi się podana przed drugim daniem , jest lekka i zaspokaja pierwszy głód.
Składniki:1,5l. delikatnego rosołu lub
bulionu drobiowego1
marchew4
ziemniaki0 , 5 kg. miąższu z dyni4 ząbki
czosnku0,5 l.
mleka2
żółtkasól ,
pieprzPrzygotowanie:Rosół zagotowujemy.
Ziemniaki i
marchew obieramy , myjmy , kroimy na mniejsze kawałki.Gotujemy w rosole na pół miękko.Dodajemy
dynię oraz
czosnek , gotujemy do miękkości warzyw.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zdejmujemy z gazu , miksujemy zupę na kładki krem.Podajemy wg uznania np. samą -posypaną
natką , z
makaronem , grzankami ,
bagietką lub
śmietaną.
Smacznego