Wykonanie
Jestem z tych, co to gdyby
mieli wyłączyć
ziemniaki ze swojego jadłospisu, mocno by cierpieli :) Lubię je i koniec, i pomimo
wiedzy, jak zdrowa jest
kasza czy
ryż ziemniaki wybieram najchętniej. Uwielbiam je w każdej postaci.Dziś do mojego puree dołączyła czarna
rzepa, a gładkość i aksamitną konsystencję nadały mu
żółtko i wspaniała
oliwa ekstra vergine ze sklepu Kochamoliwe.com, który bardzo Wam polecam. Gwarantuję Wam, że
oliwa którą tam kupicie będzie najwyższej jakości. Skąd wiem? Wiem, bo używam ;)Smaczku moim
ziemniakom dodał też
czosnek i bardzo miła w nazwie (w smaku i zapachu również, przypomina
seler lub lekko przypalone
ziemniaki, takie z ogniska) -
kozieradka.Zapraszam, i oczywiście życzę smacznego :)
Składniki:6 sporych
ziemniaków1 czarna
rzepa1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwy extra vergine ze sklepu Kochamoliwe.com1
żółtko2 łyżki
mleka skondensowanegopół łyżeczki nasion
kozieradki startych na drobno
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obrane
rzepę i
ziemniaki kroję w kawałki, gotuję
rzepę w lekko osolonej wodzie 5 minut, po czym dorzucam
ziemniaki (
rzepa gotuje się dłużej). Ucieram
żółtko z
oliwą,
mlekiem skondensowanym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Ugotowane warzywa (jeszcze gorące)duszę na jednolitą masę, po czym dodaję do nich przygotowaną masę z
oliwy,
mleka i
jajka, mieszam chwilę trzymając garnek na ogniu, by wszystkie składniki się połączyły. Dodaję utartą
kozieradkę, doprawiam
pieprzem i
solą w razie potrzeby. Puree podaję na gorąco, polane
oliwą.Przepis autorski.