Wykonanie
Składniki:Kilka dużych
ziemniaków2
cebule3 ząbki
czosnkupo kilka gałązek
oregano,
rozmarynu ,
tymiankuliść laurowykilka ziaren
pieprzusól2
żółtkapół kostki
masłałyżka
octuZiemniaki myjemy (
młodych nie musimy obierać ) Kroimy nożem w grzebyczek ( na plasterki ale nie przekrajmy do końca ) Skrapiamy
oliwą , posypujemy
solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez godzinę. Pod koniec pieczenia otwieramy folię polewamy
oliwą i jeszcze chwilkę pieczemy otwarte by się zarumieniły.Sos
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek miażdżymy, razem z
ziołami i
pieprzem i
solą dusimy na patelni z łyżką
masła przez kilka chwil, dolewamy pół szklanki
wody z
octem i gotujemy aż
woda nam odparuje powiedzmy w 90%Odcedzamy powstały
wywar na sitku. Do miski wbijamy
żółtka i ubijamy powoli dolewając gorący
wywar. Ubijamy aż
zrobi się biała piana. Pozostałą część
masła roztapiamy i cały czas intensywnie obijając powoli wlewamy
masło. Powinno wyjść coś na wzór rzadkiego
majonezu. Do sosu można dodać posiekane świeże
zioła. Wstawiamy do lodówki by stężało.