Wykonanie
Sezon na grilla powoli dobiega końca,wykorzystajmy piękną pogodę przygotowując dania z grilla.Pogoda czasami płata
figle, możemy zrobić grillowaną
karkówkę w domu na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
Karkówka jest bardzo soczysta w środku na wierzchu chrupiąca,aromatyczna podana z pieczonymi
ziemniakami i ognistymi zielonymi
pomidorami idealne się komponują.Ogniste
pomidorki zielone pasują do każdego rodzaju
mięsa. Polecam

Składniki
6 plastrów
karkówki.
ziemniakirozmaryn1 słoik
pomidorów zielonych ognistych Luks pomada
marynata
1/4 szkl
wina czerwonego półwytrawnego Celebro
1
cebula2
listki laurowe1 łyżeczka
tymiankugrubo mielony
pieprz do smaku
sól do smaku
1 ząbek
czosnku
Wykonanie
Plastry
karkówki dokładnie myjemy,następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowanie marynaty
Cebulę ubieram i siekam, następnie wkładam do miseczki,dodaję posiekany
czosnek zioła,
przyprawy wszystko zalewam
winem czerwonym Celebro,dokładnie mieszkam.Do tak przygotowanej mieszanki dodaję wkładam
karkówkę,odstawiam w chłodne miejsce.
Rozgrzewam patelnię grillową którą smaruje pędzelkiem
olejem rzepakowym.Na której grilluje
karkówkę z każdej strony przez kilka minut.
Ziemniaki obieram,następnie gotuję je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej
olejem wkładam pokrojone
ziemniaki na ćwiartki.,posypuje
rozmarynem i
papryką słodką.
Na talerzu układamy
ziemniaki opiekane,
karkówkę z
ostrym zielonym
pomidorem.
Karkówkę najlepiej podawać z
winem czerwonym,idealnie do tego pasuje włoskie
wino półwytrawne Celebro. Więcej informacji na temat
wina znajdziecie tu