Wykonanie
Karkówka schab,
indyk... wielokrotnie próbowałam upiec coś do
chleba, żeby uniknąć kupowania
wędlin w sklepie, ale zawsze wychodziło mi suche i łykowate... Tym jednak razem się udało :)I szybciutko podaję Wam przepis...Składniki:1,5 kg
karkówki2 duże
cebuległówka
czosnku4 gałązki
tymiankumalutka gałązka
rozmarynu2 łyżki
oleju lnianegoszklanka
czerwonego winasól,
pieprz do smaku
Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć
cebulą i
czosnkiem pokrojonymi w plastry oraz posiekanymi
ziołami. Skropić
olejem, przykryć i odstawić na noc lub minimum 6 godzin do lodówki.Po tym czasie wlać do naczynia
wino i wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 150 stopni i piec przez 2 godziny. Wystudzić i kroić do
chleba. Pyszne z
chrzanem albo
ćwikłą :)Smacznego!