ßßß
Scroll down for recipe in English(blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki oleju Kujawskiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki miodu1 duże jajko1/2 szklanki mleka1 szklanka plus 2 łyżki mąki3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli3/4 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Natłuść brzegi okrągłej blaszki do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj aż cukier się rozpuści a całość zacznie się karmelizować, przez około 10 minut. Zakręć blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 minut po czym „odwróć” blaszkę na przygotowany talerz, tak by żurawina była na górze.Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.Smacznego!*Rada: Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść w niej masło lub margarynę wraz z cukrem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
English versionCranberry pear upside-down gingerbread(24 cm cake pan)Ingredients for the topping:70 g butter or Palma margarine, cut into pieces1/2 cup brown sugar1/4 teaspoon salt2 cups fresh or frozen cranberries3 large, ripe, peeled, cored and sliced lengthwise 0 , 5 cm or thinnerIngredients for the cake:1/4 cup Kujawski Oil1/2 cup sugar1/4 cup honey1 large egg1/2 cup milk1 cup plus 2 tablespoons flour3/4 teaspoon baking soda1/4 teaspoon baking powder1/2 teaspoon salt3/4 teaspoon powdered ginger1/2 teaspoon cinnamonPreparation:Preheat the oven and to 180 oC.Grease the sides of a 24 cm round cake pan with a bit of the butter, then place the rest of the butter or margarine pieces in the bottom of the pan. Sprinkle the brown sugar and the salt evenly over the butter, and place over high heat until melted and bubbly, about 10 minutes. Swirl the pan from time to time to brown caramel evenly. Dump in the cranberries, then carefully the pears over the cranberries. Set aside while you make the batter.In a large bowl of stand mixer, whisk together the oil, sugar, honey and egg to combine nex whisk in the milk. In a separate medium bowl, sift together the flour, baking soda, baking powder, salt, powdered ginger and cinnamon. Whisk the dries into the wets until smooth. The batter will be runny. Pour the batter over the pears.Bake the cake until a toothpick inserted into the center comes out clean, 30 – 35 minutes.Set aside to rest for a ten minutes and invert a large plate over the cake. Carefully lift the pan off.Serve the cake warm or at room temperature.Enjoy!
Share the post "Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread"


