Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na chrupiące gofry piernikowe podane z orange
curd z
likierem cytrynowym. Ja zazwyczaj robię je na słodką kolację, ale równie dobrze można je zrobić na śniadanie i deser,są dosyć uniwersalne:) Jest to też kolejny przykład zastosowania orange
curd z tego przepisu . Polecam!Gofry korzenne z kremem
pomarańczowym(ok. 14 szt. w zależności od wielkości gofrownicy)Składniki:1 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
imbiru1/4 szklanki
cukru3
jajka lekko rozbełtane1 szklanka
mleka 3,2 %1/2 szklanki melasy lub
miodu1/3 szklanki roztopionego
masłaPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól,
imbir i
cukier. Odstaw na bok.W misce miksera (lub trzepaczką) wymieszaj dokładnie
jajka,melasę lub
miód,
mleko i roztopione
masło. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj całość,aż powstanie jednolite ciasto.Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia i podawaj z kremem
pomarańczowym lub z czymkolwiek lubisz.*gofry też można zamrozić, wystarczy je później odgrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 oC.
Share the post "Chrupiące gofry korzenne z kremem
pomarańczowym"