Wykonanie
Cześć :)Lubicie imbir? Mam nadzieję, że tak, bo dzisiaj kolejny przepis z użyciem tego składnika :)
Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wyd. Świat Książki.Składniki:60 g kandyzowanego
imbiru (ja użyłam
imbir w cukrze, kupiony w Inter
Marche)175 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli100 g
masła100 g
cukruskórka starta z 1
pomarańczy1 łyżka
imbiru w proszku1
jajko7 łyżek soku z
pomarańczyWykonanie:
Imbir kroimy w drobniutką kostkę.Składniki suche mieszamy w misce.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy
cukier, sok, mieszamy.Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy
jajko,
imbir, jeśli ciasto jest zbyt gęste można je rozcieńczyć np. kremówką,
mlekiem,
jogurtem.
Pieczemy do suchego patyczka ok. 25 minut w 180 st.Muffinki są ciut ostre, rozpływające się w ustach. Dosłownie piekło i niebo w jednym :)
PS: Papilotki do nabycia we Flo i Nanu Nana :)Smacznego!