ßßß
Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wyd. Świat Książki.Składniki:60 g kandyzowanego imbiru (ja użyłam imbir w cukrze, kupiony w Inter Marche)175 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli100 g masła100 g cukruskórka starta z 1 pomarańczy1 łyżka imbiru w proszku1 jajko7 łyżek soku z pomarańczyWykonanie: Imbir kroimy w drobniutką kostkę.Składniki suche mieszamy w misce.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, sok, mieszamy.Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy jajko, imbir, jeśli ciasto jest zbyt gęste można je rozcieńczyć np. kremówką, mlekiem, jogurtem.
Pieczemy do suchego patyczka ok. 25 minut w 180 st.Muffinki są ciut ostre, rozpływające się w ustach. Dosłownie piekło i niebo w jednym :)
PS: Papilotki do nabycia we Flo i Nanu Nana :)Smacznego!