ßßß
Składniki :1/4 szklanki masła,1/4 szklanki oleju roślinnego,1/2 szklanki cukru,1/3 szklanki brązowego cukru,2 duże jajka,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki sody,1 lub 1i1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,3/4 łyżeczki soli,1 łyżeczka aromatu waniliowego,2 i 2/3 szklanki mąki,1 szklanka mleka. na posypkę3 łyżki stopionego masła3 łyżki mieszanki cukru i cynamonu.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C. W misce zmieszać masło, olej i cukry.Dodać jajka. W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, sól i olejek waniliowy.Dodawać mieszankę mączną do maślanej na zmianę z mlekiem – zaczynając i kończąc na mącznej. Dokładnie wymieszać.Przełożyć do foremki i piec około 15-17 minut lub do momentu kiedy będą brązowawe a patyczek włożony w muffinkę będzie czysty.Wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć. Wyjąć z foremek. Rozpuścić masło i każdą muffinkę pędzelkiem posmarować roztopionym masłem. Pozypać mieszanką cukru i cynamonu.