Wykonanie
Trafiłam na ten przepis, kiedy szukałam czegoś ciekawego w kwestii muffin. Ilość pozytywnych opinii pod przepisem nie pozostawiała mi wyboru – musiałam je upiec
Przepis pochodzi z tej strony http://www.kingarthurflour.com/recipes/doughnut-muffins-recipe#reviews
Składniki :
1/4 szklanki
masła,
1/4 szklanki
oleju roślinnego,
1/2 szklanki
cukru,
1/3 szklanki
brązowego cukru,
2 duże
jajka,
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki
sody,
1 lub 1i1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
3/4 łyżeczki
soli,
1 łyżeczka
aromatu waniliowego,
2 i 2/3 szklanki
mąki,
1 szklanka
mleka. na posypkę
3 łyżki stopionego
masła3 łyżki mieszanki
cukru i
cynamonu.
Wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C. W misce zmieszać
masło,
olej i
cukry.
Dodać
jajka. W drugiej misce zmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
gałkę muszkatołową,
sól i
olejek waniliowy.
Dodawać mieszankę mączną do
maślanej na zmianę z
mlekiem – zaczynając i kończąc na mącznej. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki i piec około 15-17 minut lub do momentu kiedy będą brązowawe a patyczek włożony w muffinkę będzie czysty.
Wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć. Wyjąć z foremek. Rozpuścić
masło i każdą muffinkę pędzelkiem posmarować roztopionym
masłem. Pozypać mieszanką
cukru i
cynamonu.