Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

nazwa

Wykonanie

Share the post "Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"
Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem
(10 porcji)
Składniki na nadzienie:
6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
½ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland
Składniki na ciasto:
160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
3/4 łyżeczki soli
6 łyżek zimnej wody
Składniki na karmel:
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50 ml rumu (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie:
W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól.
Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia.
W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum (jeśli używasz).
Podawaj ciasto polane dużą ilością sosu karmelowego.
Smacznego!
English version
(10 servings)
Ingredients for pie filling:
6 apples, peeled cored and sliced or cubed
1 cup fresh or frozen cranberries
½ cup sugar
1 tablespoon lemon juice
1/4 cup all purpose flour
1/4 Teaspoon salt
1/2 cup chopped walnuts Bakalland
Ingredients for crust:
160 g unsalted butter, chilled and cut into cubes
1 1/2 cups all purpose flour
1/4 cup sugar
1/2 teaspoon baking powder Delecta
3/4 teaspoon salt
6 tablespoons ice water
Ingredients for caramel:
1/2 cup sugar
1 1/2 cups heavy cream, at room temperature
1 tablespoon unsalted butter
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon vanilla sugar
50 ml rum (optional)
pinch salt
Preparation:
To make the crust, combine the butter, flour, baking powder, salt and sugar in a food processor and pulse just until it resembles course crumbs. Slowly pour in the ice water and pulse just until combined and a dough ball forms. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for at least one hour.
Toss apples in a bowl with the lemon juice and combine with the cranberries, sugar, flour and salt.
After the dough has chilled, roll it out on a well-floured surface until it’s about a 26 cm circle. Lay it into a buttered and floured 20-22 cm spring- form pan and pour in the apple cranberry mixture and sprinkle with walnuts.
Place in the preheated to 180 oC oven and bake for 45 – 50 minutes or until the sides are a light golden brown.
While the pie is baking, make the sauce by melting the sugar in a pot over a low to medium flame. When the sugar has completely dissolved, remove it from the heat and warmed heavy cream. Return to a low heat and stir vigorously until all lumps are gone and the sauce is a light golden brown. Stir in the butter, cinnamon, ginger, vanilla and salt. Remove from the heat and immediately stir in the rum.
Serve the pie warm or at room temperature and with lots of warm caramel sauce.
Enjoy!
Share the post "Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"
Źródło:http://karmelowy.pl/ciasto-z-jablkami-zurawina-i-korzennym-karmelem-apple-and-cranberry-pie-with-gingerbread-caramel