Wykonanie
Nadszedł czas szarlotek.
Jabłka zaczynają królować na targach i ryneczkach. Szarlotka, sernik, makowiec i piernik to klasyczne polskie ciasta, którym nikt się nie oprze. Lubię wypieki ciekawe, niespotykane, mają bardzo wielu wielbicieli i amatorów na różnego rodzaju eventach. Jednak, kiedy obok nich pojawi się świeży sernik, czy pachnąca
cynamonem szarlotka, te zawsze znikają w pierwszej kolejności.Ostatnie dni spędziłam
między pracą, zajęciami ze studentami a kuchnią, a właściwie głównie piekarnikiem.Kiedy udało mi się wyrwać na parę dni nad morze, myślałam, że bardzo chcę odpocząć od pieczenia. A co zrobiłam po intensywnym treningu biegowym pierwszego dnia ( nareszcie trening! ) ? Sięgnęłam po książkę, którą tak na wszelki wypadek zabrałam z sobą; Deb Perelman już nie po raz pierwszy mnie zainspirowała. U niej właśnie znalazłam doskonały przepis na szarlotkę, który natychmiast po powrocie upiekę i który z pewnością pojawi się na sobotnim Zielonym Targu.
Składniki:spód:315g
mąki pszennej1 duża łyżka
cukru1 łyżeczka
soli225g zimnego
masła - zimnego - to bardzo ważne!120ml lodowatej
wodynadzienie z
jabłek:około 2kg - 12-13 sztuk -
jabłek1 duża łyżka
soku z cytryny250g
cukru30g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejkruszonka:150g
cukru1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli165g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia115g
masła roztopionego
Jak zrobić:spód:1. Wymieszać
mąkę,
cukier i
sól. Dodać
masło pokrojone w kostki, czubkami palców połączyć z
mąką, aż będzie przypominało
kaszkę. Dodać odrobinę
wody i szybko wyrobić;
masło nie może się rozgrzać. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.2. Wyłożyć papierem albo natłuścić formę 23 - 24cm. Rozwałkować ciasto i wyłożyć formę, brzegi powinny zostać z dużym marginesem, nawet zwisać poza formą. W trakcie przygotowywania nadzienia wstawić spód do lodówki.kruszonka:1. Wymieszać suche składniki. Dodać
masło i uformować grube kawałki kruszonki. Odstawić.nadzienie:1.
Jabłka obrać i pokroić na
łódki, a
potem w każdą w poprzek na małe kawałki.To ważne, bo
jabłka powinny wypełnić spód bardzo dokładnie. Skropić je
cytryną i dodać
przyprawy. Wymieszać delikatnie tak, żeby
owoce dokładnie pokryły się
przyprawami i
cukrem.całość:1.
Jabłka ułożyć równo na spodzie.2. Piekarnik nagrzać do 180 - 190'C. Całość, bez kruszonki, piec przez 30 minut.3. Wyjąć, wierzch posypać kruszonką i piec dalej, przez jeszcze godzinę.4. Po upieczeniu
ostrym nożem obciąć nadmiar brzegów ciasta. Najlepsze jest następnego dnia.5. Posypać
cukrem pudrem.
To oryginalny Deb Perelman przepis. Zamierzam go wypróbować w najbliższych dniach. Myślę jednak, że zamienię
mąkę pszenną na kukurydzianą. Podzielę się doświadczeniami.