ßßß
Składniki:spód:315g mąki pszennej1 duża łyżka cukru1 łyżeczka soli225g zimnego masła - zimnego - to bardzo ważne!120ml lodowatej wodynadzienie z jabłek:około 2kg - 12-13 sztuk - jabłek1 duża łyżka soku z cytryny250g cukru30g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejkruszonka:150g cukru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli165g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia115g masła roztopionego
Jak zrobić:spód:1. Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostki, czubkami palców połączyć z mąką, aż będzie przypominało kaszkę. Dodać odrobinę wody i szybko wyrobić; masło nie może się rozgrzać. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.2. Wyłożyć papierem albo natłuścić formę 23 - 24cm. Rozwałkować ciasto i wyłożyć formę, brzegi powinny zostać z dużym marginesem, nawet zwisać poza formą. W trakcie przygotowywania nadzienia wstawić spód do lodówki.kruszonka:1. Wymieszać suche składniki. Dodać masło i uformować grube kawałki kruszonki. Odstawić.nadzienie:1. Jabłka obrać i pokroić na łódki, a potem w każdą w poprzek na małe kawałki.To ważne, bo jabłka powinny wypełnić spód bardzo dokładnie. Skropić je cytryną i dodać przyprawy. Wymieszać delikatnie tak, żeby owoce dokładnie pokryły się przyprawami i cukrem.całość:1. Jabłka ułożyć równo na spodzie.2. Piekarnik nagrzać do 180 - 190'C. Całość, bez kruszonki, piec przez 30 minut.3. Wyjąć, wierzch posypać kruszonką i piec dalej, przez jeszcze godzinę.4. Po upieczeniu ostrym nożem obciąć nadmiar brzegów ciasta. Najlepsze jest następnego dnia.5. Posypać cukrem pudrem.
To oryginalny Deb Perelman przepis. Zamierzam go wypróbować w najbliższych dniach. Myślę jednak, że zamienię mąkę pszenną na kukurydzianą. Podzielę się doświadczeniami.