ßßß
Składniki:315 g mąki pszennej1 łyżka cukru1 łyżeczka soli225 g zimnego masła50 ml lodowatej wody2 kg gruszek (jabłek)1 łyżka soku z cytryny250 g cukru30 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1 łyżka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej150 g cukru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli165 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia115 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:Przygotuj spód: wymieszaj 315 g mąki z łyżką cukru i łyżeczką soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę wody i szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Skrop je cytryną i dodaj 250 g cukru, 30 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę cynamonu i gałkę. Wymieszaj.Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą. Owoce ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30 minut.Ze 150 g cukru, reszty cynamonu i soli, mąki, proszku do pieczenia i roztopionego masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze godzinę.Możesz podawać na ciepło - np. z lodami i bitą śmietaną lub ostudzone posypane cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.