Wykonanie
Odkryłam idealny przepis na szarlotkę piekąc gruszotkę :) Śmiesznie brzmi, prawda? Trafiłam na przepis, który mnie oczarował. Już planując jej upieczenie wiedziałam, że będzie idealna, a każdy kolejny etap mnie w tym utwierdzał. Ciasto kruche było jak aksamit.
Owoce pachniały w całej kuchni. Kruszonka miała doskonałą konsystencję...Nie wierzycie? Sprawdzcie sami :)
Składniki:315 g
mąki pszennej1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli225 g zimnego
masła50 ml lodowatej
wody2 kg
gruszek (
jabłek)1 łyżka
soku z cytryny250 g
cukru30 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej150 g
cukru1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli165 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia115 g roztopionego
masłaSposób przygotowania:Przygotuj spód: wymieszaj 315 g
mąki z łyżką
cukru i łyżeczką
soli. Dodaj
masło pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę
wody i szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
Skrop je
cytryną i dodaj 250 g
cukru, 30 g
mąki, 1/4 łyżeczki
soli, 1 łyżkę
cynamonu i gałkę. Wymieszaj.Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą.
Owoce ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30 minut.Ze 150 g
cukru, reszty
cynamonu i
soli,
mąki,
proszku do pieczenia i roztopionego
masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze godzinę.Możesz podawać na ciepło - np. z
lodami i
bitą śmietaną lub ostudzone posypane
cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.